Το αλεύρι από φαγόπυρο αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία τροφίμου, που πολλοί το επιλέγουν για να φτιάξουν ψωμί.
Πρώτη ύλη του είναι ο σπόρος του φαγόπυρου. Το όνομά του προέρχεται από την ολλανδική λέξη bockweit , που σημαίνει “σιτάρι οξιάς. Ενώ είναι παρόμοιου μεγέθους με το σιτάρι, διαθέτει ένα μοναδικό τριγωνικό σχήμα.
Από θρεπτικής άποψης είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, χαλκού, και φυτικών ινών.
Περιέχει δύο φλαβονοειδή τη ρουτίνη και την κερκετίνη, με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Ίσως όμως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη του, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης και της λυσίνης.
Για το λόγο αυτό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα που δεν τρώνε κρέας ή ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή.
Χρησιμοποιείται σε αλεύρι και λόγω του ότι δεν περιέχει γλουτένη, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη. Πωλείται είτε άψητό είτε ψημένο, με το τελευταίο πολλές φορές να ονομάζεται «kasha», από το οποίο φτιάχνεται και ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό πιάτο. Το άψητο φαγόπυρο έχει μια μαλακή, λεπτή γεύση, ενώ το ψημένο γεύση ξηρού καρπού.
Από το Χάρη Γεωργακάκη
Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc
Διευθυντή διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας neadiatrofis.gr