Η Μεσογειακή δίαιτα θεωρείται ένα υγιεινό διατροφικό υπόδειγμα χαρακτηριζόμενο από ένα σύνολο διατροφικών καταναλώσεων, οι οποίες εντοπίζονταν σε ορισμένες Μεσογειακές περιοχές όπως στην Κρήτη, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στην Ισπανία, στη νότια Γαλλία και στη νότια Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1960.
Το Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο δίνει έμφαση στην κατανάλωση λίπους κυρίως από τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως από το ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα προτείνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, καρπών, οσπρίων, προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριών και πουλερικών σε μέτριες ποσότητες, μια σχετικά μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ παράλληλα με το φαγητό.
Αυτό το παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο δεν είναι ένα ομοιογενές διατροφικό μοντέλο αλλά διαφοροποιήσεις εμφανίζονται μεταξύ των επιμέρους Μεσογειακών περιοχών στις οποίες απαντάται. Η ελληνική παραλλαγή της Μεσογειακής διατροφής αποτελεί ένα διατροφικό μοντέλο το οποίο είναι χαμηλό σε κορεσμένο λίπος, υψηλό σε μονοακόρεστο λίπος, κυρίως υπό μορφή ελαιολάδου, υψηλό σε σύνθετους υδατάνθρακες, προερχόμενοι κυρίως από όσπρια και σπόρους, καθώς επίσης υψηλό σε ίνες κυρίως από λαχανικά και φρούτα.
Το συνολικό λίπος μπορεί να κυμαίνεται και στο 40% επί της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης αλλά ο λόγος ακόρεστα:κορεσμένα λιπαρά είναι υψηλός, αγγίζοντας το 2 ή ακόμα υψηλότερος.
Τα επιμέρους γεύματα περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ολικής αλέσεως ψωμιού, όσπρια και λαχανικά υπό τη μορφή μαγειρευμένων φαγητών, σουπών και σαλάτας πλούσιας σε ελαιόλαδο. Η κατανάλωση του γάλακτος είναι σχετικά χαμηλή, ενώ η κατανάλωση του τυριού και, σε μικρότερο βαθμό, του γιαουρτιού είναι υψηλή.
Η φέτα είναι το τυρί που κατά βάση προστίθεται στις σαλάτες και στις σούπες λαχανικών. Το ψάρι αποτελεί την κύρια πηγή ζωικής πρωτεΐνης ενώ καταναλώνονται μικρές ποσότητες κρέατος. Η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται υπό τη μορφή κρασιού σε μέτριες ποσότητες κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Η υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε λαχανικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά και ελαιόλαδο εξασφαλίζει μια υψηλή πρόσληψη σε β- καροτενοειδή, βιταμίνη C, τοκοφερόλες, ποικίλα μέταλλα και άλλα ωφέλιμα συστατικά όπως οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr