Το “baby-led weaning” αποτελεί μια νέα μέθοδο εισαγωγής στερεάς τροφής στα βρέφη. Στα ελληνικά, ο όρος θα μπορούσε να αποδοθεί ως «καθοδηγούμενος από το βρέφος απογαλακτισμός», καθώς
κύριο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι παρέχει στο ίδιο το μωρό τη δυνατότητα να επιλέξει τι και πόσο θα φάει.
Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία του baby-led weaning, δεν προσφέρονται στο βρέφος πολτοποιημένα τρόφιμα και φαγητά, όπως ορίζει η «παραδοσιακή» μέθοδος έναρξης της στερεάς τροφής.
Αντίθετα, τα διάφορα τρόφιμα δίνονται στο μωρό μαγειρεμένα –όπου χρειάζεται- και κομμένα σε μέγεθος τέτοιο, που να μπορεί να τα πιάσει με το χέρι του και να τα καταναλώσει μόνο του.
Οι γονείς βέβαια, επιλέγουν ποια τρόφιμα θα προετοιμάσουν και θα προσφέρουν, ωστόσο το βρέφος είναι εκείνο που αποφασίζει αν θα φάει, ποιο ή ποια από αυτά τα τρόφιμα θα καταναλώσει, σε τι ποσότητα και με ποια ταχύτητα. Παράλληλα, συνεχίζεται η χορήγηση μητρικού γάλακτος ή υποκατάστατου, έως ότου το βρέφος απογαλακτιστεί πλήρως.
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, πρόκειται για μια νέα μέθοδο απογαλακτισμού, γι’ αυτό και τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το κατά πόσο υπερτερεί ή όχι έναντι του παραδοσιακού τρόπου εισαγωγής στερεάς τροφής είναι ελάχιστα.
Ωστόσο, έχει προταθεί ότι το baby-led weaning θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την αποδοχή διαφόρων τροφίμων από τα παιδιά, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να «πειραματιστούν» με πολλές και διαφορετικές γεύσεις και υφές. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος τρόπος σίτισης είναι πιθανό να οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της πρόσληψης τροφής …από κούνια, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Από την άλλη, μεταξύ των μειονεκτημάτων της μεθόδου φαίνεται ότι περιλαμβάνονται η παράταση της διάρκειας του γεύματος και η ακαταστασία στο χώρο όπου σιτίζεται το βρέφος, η πιθανότητα ανεπαρκούς πρόσληψης ενέργειας και ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως για παράδειγμα ο σίδηρος, καθώς και ο κίνδυνος πνιγμού, εάν δεν υπάρχει συνεχής επίβλεψη από ενήλικα ή τα τρόφιμα δεν έχουν υποστεί κατάλληλη προετοιμασία.
Συμπερασματικά, φαίνεται πως το baby-led weaning θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει μια εναλλακτική μέθοδο απογαλακτισμού, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και των πιθανών πλεονεκτημάτων της. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως η περίοδος του απογαλακτισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαιτεί στενή συνεργασία με τον παιδίατρο, ο οποίος έπειτα από προσεκτική αξιολόγηση των ιδιαίτερων αναγκών και του σταδίου ανάπτυξης του βρέφους, μπορεί να τους καθοδηγήσει, ώστε να επιλέξουν τον καταλληλότερο τρόπο εισαγωγής στερεάς τροφής.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr