Το τυρί εάν και είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν οι διαιτολόγοι το εντάσσουν στην ομάδα του κρέατος. Γιατί όμως;
Το τυρί αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, που χαρακτηρίζεται ως υψηλής βιολογικής αξίας, λόγω του ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Η βασικότερη πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε από το τυρί είναι η καζεΐνη, ωστόσο περιέχει και β-λακτογλοβουλίνη και α-λακτοαλβουμίνη. Επομένως, καθώς το τυρί έχει ανάλογη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με το κρέας εντάσσεται στην ομάδα του κρέατος.
Η περιεκτικότητα του τυριού σε υδατάνθρακες είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς οι υδατάνθρακες του γάλακτος παραμένουν ως επί το πλείστον στον ορό και όχι στο τυρόπηγμα από το οποίο προέρχεται το τυρί.
Ο βασικότερος υδατάνθρακας στο τυρόπηγμα είναι η λακτόζη, η οποία όμως περιορίζεται περαιτέρω κατά τη διαδικασία ωρίμανσης του τυριού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τυρί περιέχει λιγότερη λακτόζη από το γάλα και κρίνεται ως καταλληλότερο από άλλα είδη γαλακτοκομικών για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη!
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr