Το υψηλό επίπεδο των επιστημόνων που ασχολούνται στην Ελλάδα με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς
και τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των διάφορων μεθόδων, οδηγεί εντός των συνόρων μας πολλά ζευγάρια από χώρες του εξωτερικού, που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν το δικό τους μωρό.
Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην ετήσια συνάντηση του Fertility Europe που έγινε στην Αθήνα – συνάντηση που διοργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας ΚΥΒΕΛΗ, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του.
Ο κ. Βασίλης Ταρλατζής, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) ανέπτυξε το θέμα του λεγόμενου «αναπαραγωγικού τουρισμού», διευκρινίζοντας ότι η ESHRE συστήνει, πλέον, την αντικατάσταση του όρου αυτού με την έκφραση «διασυνοριακή αναπαραγωγική φροντίδα». Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της πρακτικής αυτής συζητήθηκαν εκτενώς.
Ο κ. Ταρλατζής μετέφερε την άποψη της ESHRE, σύμφωνα με την οποία η πρακτική είναι επί της αρχής αποδεκτή, επειδή συνιστά ένα εργαλείο ηθικού πλουραλισμού στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, παρέχοντας εμμέσως τη δυνατότητα σε ειδικές «μειονότητες» να επιτύχουν αλλού τη δημιουργία οικογένειας, δεδομένου ότι αυτό στη χώρα καταγωγής τους απαγορεύεται από μια ενδεχομένως άκαμπτη εθνική νομοθεσία.
Στην ίδια συνάντηση αναφέρθηκε από ειδικούς, που ασχολούνται με όλες τις πτυχές του θέματος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η ισχύουσα νομοθεσίας για την ΙΥΑ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τονίστηκαν τα σημεία, μέσω των οποίων η χώρα μας καθίσταται πόλος έλξης για ζευγάρια από διάφορες χώρες, όπου δεν επιτρέπεται λ.χ. η δωρεά ωαρίου ή η παρένθετη μητρότητα.
Σχετικά με το Fertility Europe
Ο οργανισμός Fertility Europe (FE) αποτελείται από σωματεία υπογόνιμων ζευγαριών από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και είναι η φωνή των υπογόνιμων πολιτών στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, σε στενή συνεργασία με την ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας), μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες του κόσμου στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ). Εκπρόσωποι όλων των σωματείων-μελών του FE συναντώνται κάθε χρόνο, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση των κοινών και επί μέρους δράσεών τους στην Ευρώπη.
Σχετικά με το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ»
Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ» είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής φροντίδας Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας. Ιδρύθηκε το 1995, μετά από την ανάγκη ζευγαριών που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας να μοιραστούν τις αγωνίες και τους φόβους τους με ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τον ίδιο Γολγοθά της υπογονιμότητας. Σκοπός του Σωματείου είναι η υποστήριξη των υπογόνιμων ζευγαριών και η ενημέρωση για τις δυνατότητες υποβοήθησης της αναπαραγωγής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr