Ερευνητές αναζήτησαν πιθανές επιγενετικές αλλαγές – αφορούν προσθήκη ή αφαίρεση μεθυλομάδων από τα γονίδια η οποία επηρεάζει την έκφρασή τους – σε μυϊκά κύτταρα κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.
Προκειμένου να διεξαγάγουν τη μελέτη τους οι επιστήμονες έλαβαν βιοψίες από τους μηριαίους μυς 10 ανδρών που ακολουθούσαν έναν σχετικώς καθιστικό τρόπο ζωής με καμία φυσική δραστηριότητα. Οι βιοψίες ελήφθησαν μια ώρα πριν και μια ώρα μετά την άσκηση.
Όπως προέκυψε αρκετά γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του λίπους – όπως τα PGC-1α, PPAR-δ και PDK4- και τα οποία ήταν μεθυλιωμένα πριν από την άσκηση, μετά από αυτήν έχασαν τη μεθυλομάδα τους. Ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να συμβαίνει σε άλλα γονίδια που δεν σχετίζονταν με τον μεταβολισμό και τα οποία συνέχισαν να είναι μεθυλιωμένα.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Η απομεθυλίωση επιτρέπει στα γονίδια να κωδικοποιούν πιο εύκολα την παραγωγή πρωτεϊνών, γεγονός που μαρτυρεί ότι μετά την άσκηση παράγονται περισσότερες πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη διάσπαση του λίπους!
Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr