Οι διακοπές τελειώνουν και κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι η ένταξη της γυμναστικής στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό σας για την επόμενη σεζόν.
Ωστόσο πριν αποφασίσετε να γυμναστείτε, η επιλογή του χώρου όπου αυτό θα γίνει είναι πολύ σημαντική, ώστε η προσπάθειά σας να έχει διάρκεια. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή γυμναστηρίου :
1. Όσο και αν έχετε πείσει τον εαυτό σας, ότι αυτόν τον χρόνο θα ακολουθήσετε όλο το πρόγραμμα, το ποίο έχετε πληρώσει προκαταβολικά στο γυμναστήριό, η αλήθεια είναι ότι μάλλον θα έχετε εγκαταλείψει πολύ νωρίς. Η κίνηση αυτή είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη από τα γυμναστήρια, τα οποία θα βρουν την ευκαιρία να «βγάλουν» νέες προσφορές, που σημαίνει νέα μέλη.
2. Περίπου το 85% των μεταδοτικών ασθενειών γίνεται με την άμεση ή έμμεση επαφή. Αυτό και μόνο το στοιχείο, θέτει τα γυμναστήρια σε νούμερο 1 σύμμαχο των μικροβίων. Ιδρώτας σε κλειστό χώρο, βαράκια και μηχανήματα που περνούν από τον έναν αθλούμενο στον άλλον, χωρίς καμία απολύμανση στο ενδιάμεσο, είναι ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση ιών και μικροβίων.
3. Αν και η άσκηση εγγυάται καλή υγεία, η αλήθεια είναι ότι τα γυμναστήρια είναι χώροι που μπορεί εύκολα κάποιος να τραυματιστεί. Από ένα απλό τράβηγμα στους μυς, διαστρέμματα, μέχρι σπασίματα για τους πιο απρόσεκτους, που παραπατούν στην προσπάθειά τους να τρέξουν στο διάδρομο, τα γυμναστήρια οφείλουν να είναι προετοιμασμένα, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα δε διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και απλά συνεχίζουν με την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάτι.
4. Έχετε ζητήσει ποτέ από το γυμναστήριό σας τα επίσημα έγγραφα, που βεβαιώνουν ότι οι γυμναστές που σας προπονούν είναι όντως εκπαιδευμένοι να το κάνουν; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Σε αυτό βασίζονται και τα μεγάλα κυρίως γυμναστήρια, που προσλαμβάνουν άτομα, τα οποία ενδεχομένως να μη διαθέτουν την εκπαίδευση που απαιτείται.
5. Αν νομίζετε, ότι θα σας αφήσει το γυμναστήριό σας να εγκαταλείψετε την προπόνηση είστε γελασμένοι. Φυσικά, δεν είναι η σωματική σας υγεία που τους ενδιαφέρει, αλλά τα χρήματα που θα χάσουν από το κάθε μέλος. Ακριβώς επειδή πρόκειται για επιχειρήσεις, θα κάνουν τα πάντα για να σας δελεάσουν με νέες προσφορές και δώρα, στα οποία δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Πριν γραφτείτε λοιπόν, κάντε μία ερώτηση για την πολιτική που ακολουθούν, σε περίπτωση που θέλετε να εγκαταλείψετε.
6. Επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, πριν υπογράψετε τη συμμετοχή σας στο γυμναστήριο και δεσμευτείτε εγγράφως, διαβάστε πολύ καλά τους όρους του συμβολαίου. Συνήθως, στα «ψιλά γράμματα» υπάρχουν λεπτομέρειες, που ποτέ δε θα είχατε φανταστεί. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες που αναφέρουν για τις «χρηματικές ποινές» σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής.
7. Τα περισσότερα γυμναστήρια πλασάρουν τα καλύτερα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, που μπορούν να σας κάνουν μυώδεις και υγιείς σε ανύποπτο χρόνο. Στη θεωρία είναι ωραίο αυτό, αλλά ρίξτε μια ματιά αν όντως ισχύει. Ακριβώς επειδή τα γυμναστήρια έχουν πολύ κόσμο, που χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανήματα, αυτά ενδέχεται να χαλάσουν και να μην αντικατασταθούν. Αποτέλεσμα αυτού, είναι πολλές φορές να κινδυνεύετε να τραυματιστείτε σοβαρά. Σιγουρευτείτε, πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά και ζητήστε από τον ειδικά εκπαιδευμένο γυμναστή να σας δείξει πώς πρέπει να λειτουργεί το καθένα.
8. Αν ψάχνετε να ανακαλύψετε το γυμναστήριο που σας ταιριάζει, καλό θα είναι να κάνετε μία έρευνα αγοράς στην αρχή. Επισκεφτείτε διάφορα γυμναστήρια της περιοχής σας, για να σιγουρευτείτε, ότι οι προσφορές που έχετε δει, αξίζουν τον κόπο. Κρατήστε μία λεπτομερή λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός και έπειτα μιλήστε με τους υπεύθυνους για το «κάτι παραπάνω», που μπορούν να σας προσφέρουν.
9. Μπορεί να διαβάζετε τις πινακίδες στα αποδυτήρια και σε άλλους χώρους του γυμναστηρίου, που αναφέρουν ότι οφείλετε να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δείτε να είναι αναρτημένη η συνέχεια της πρότασης, η οποία αναφέρει ότι «το γυμναστήριο δε φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση κλοπής». Μάλλον και αυτό περιλαμβάνεται στα «ψιλά γράμματα» του συμβολαίου, που δε διαβάσατε.
Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr