Μιλώντας για καλά λιπαρά αναφερόμαστε στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το μονοακόρεστο λίπος αποτελεί πολύ καλής ποιότητας λίπος καθώς όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα όπως το κορεσμένο, αλλά προστατεύει από την εμφάνιση προβλημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές συστάσεις για τα παιδιά συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο προς την αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή μας σε σχέση με άλλα είδη. Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικά προέλευσης, με κυριότερη πηγή μονοακόρεστων το ελαιόλαδο. Επίσης ποσά μονοακόρεστων λιπαρών περιέχονται στα σπορέλαια – όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το σησαμέλιαο κ.α. – σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά. Από αυτά τα ω3 και ω6 λιπαρά αποτελούν κατηγορίες που παρά την χρησιμότητά τους ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και για το λόγο αυτό λέγονται απαραίτητα λιπαρά και πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρουμε μέσω της τροφής μας.
Με δεδομένο επίσης το ότι τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, το σχηματισμό ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία και όχι μόνο, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή των παιδιών.
Καλές πηγές τους αποτελούν οι φυτικές μαργαρίνες, φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, βρίσκονται ακόμη σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, στο λιναρόσπορο, σε άγρια χόρτα όπως η γλιστρίδα και η αδράχλα, καθώς επίσης και σε ψάρια – ιδιαιτέρως λιπαρά – όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η τσιπούρα, η σαρδέλα και στα θαλασσινά.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr