Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής απαντά στο καίριο ερώτημα του πώς
μια τοπική επιδημία ενός μολυσματικού παράγοντα μπορεί να διαδοθεί σε παγκόσμια κλίμακα, όπως συνέβη με τον ιό που προκαλεί το AIDS. Ο επικεφαλής της μελέτης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής δήλωσε σχετικά: «Η μελέτη μας υπογραμμίζει την μοναδικότητα της επιδημίας CRF01_AE, που αποτελεί τον μοναδικό τύπο ιού που η παγκόσμια εξάπλωσή του δεν συνέβη από την Αφρική. Ο τύπος CRF01_AE σχετίζεται κυρίως με ετεροφυλικές μεταδόσεις».
Ελλείψει αποτελεσματικής πρόληψης και κάτω από ειδικές συνθήκες, τοπικές επιδημίες μπορεί εύκολα να γίνουν «παγκόσμιες», κυρίως ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, επισημαίνεται από τη μελέτη.
Η επιδημία του AIDS έχει προέλθει από μετάδοση ιού από χιμπατζή περίπου στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Αφρική. Από εκεί ξεκίνησε η παγκόσμια διασπορά της περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές αναδεικνύουν ένα διαφορετικό μονοπάτι μετάδοσης στην πρόσφατη ιστορία της επιδημίας HIV-1. Ο τύπος ιού CRF01_AE δημιουργήθηκε στην Κεντρική Αφρική στη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια έγινε διασπορά του στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου προκάλεσε εκτενή τοπική επιδημία. Από εκεί και πέρα ο ιός παρουσίασε παγκόσμια διασπορά στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Κεντρική και στη Δυτική Αφρική καθώς και στην Αυστραλία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% των συνολικών HIV-1 μεταδόσεων.
Η γεωγραφική περιοχή απ’όπου συνέβη η παγκόσμια επέκταση εντοπίστηκε στη Νοτιοανατολική Ασία και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη. Η Ταϊλάνδη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κυρίως με σκοπό το σεξ. Μια άλλη παράμετρος είναι η μετανάστευση ή οι μετακινήσεις πληθυσμού από την Ασία προς τον Δυτικό κόσμο.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr