Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν είναι φυσιολογικό το παιδί τους να ζητάει πολύ συχνά φαγητό, αλλά και κατά πόσο είναι «σωστό» να τους προσφέρουν κάποιο τρόφιμο όποτε εκείνα το επιθυμούν.
Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το εντονότερο αίσθημα πείνας μπορεί να είναι φυσιολογικό, ειδικά σε περιόδους που χαρακτηρίζονται από υψηλό ρυθμό ανάπτυξης ή όταν υπάρχει έντονη σωματική δραστηριότητα, που αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις.
Ωστόσο, πολλές φορές η αναζήτηση φαγητού από τα παιδιά μπορεί να μην οφείλεται στο αίσθημα πείνας, αλλά να χρησιμοποιείται για να καλύψει άλλες ανάγκες ή να είναι αποτέλεσμα συνήθειας. Ειδικότερα, ένα παιδί είναι πιθανό να ζητήσει να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο όταν διψάει, μπερδεύοντας το αίσθημα δίψας με αυτό της πείνας ή όταν βαριέται και δεν έχει κάποια δραστηριότητα για να απασχοληθεί. Ακόμη, η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να ωθήσει τα παιδιά στην κατανάλωση φαγητού ανεξάρτητα από το αν πεινούν ή όχι, καθώς σε αυτή προβάλλεται πλήθος τροφίμων με τρόπο ιδιαίτερα ελκυστικό.
Από την άλλη, η διαθεσιμότητα «λιχουδιών» στο σπίτι και ειδικότερα σε εμφανή σημεία μπορεί να κάνει τα παιδιά να τις αναζητούν συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας. Τέλος, εάν το παιδί βλέπει τους γονείς να «τσιμπολογούν» τρόφιμα κατά τη διάρκεια της μέρας και εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων, είναι πιθανό να «αντιγράψουν» την εν λόγω συμπεριφορά, ζητώντας φαγητό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως εάν ένα παιδί καταναλώνει τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και ένα-δυο ενδιάμεσα σνακ και παράλληλα, αναπτύσσεται φυσιολογικά, τότε το πιθανότερο είναι πως η επιπλέον αναζήτηση φαγητού οφείλεται σε έναν από τους παραπάνω λόγους και όχι στο αίσθημα πείνας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr