Ο περισσότερος κόσμος ξέρει ότι το μπότοξ (βοτουνιλική τοξίνη) λειαίνει τις ρυτίδες έκφρασης – ενίοτε τις εξαφανίζει κιόλας, “παγώνοντας” την έκφραση.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η χρήση του την τελευταία δεκαετία έχει επεκταθεί στην αντιμετώπιση πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης σε πλήθος νευυρολογικών καταστάσεων, με προεξάρχουσα την ημικρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία κλινικών μελετών, μετά από τέσσερις εβδομάδες ενέσεων βοτουλινική τοξίνης οι πάσχοντες κέρδισαν 15% περισσότερες μέρες “ελεύθερες πονοκεφάλου”. Τα οφέλη διαρκούν έως έξι εβδομάδες και οι νευρολόγοι υπογραμμίζουν ότι πλεονάζουσα δόση μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο, σε σπάνιες περιπτώσεις.
Το μπότοξ μπλοκάρει την απελευθέρωση ουσιών σε νευρικές απολήξεις, μειώνοντας τη σύσπαση των μυών και τη μετάδοση των σημάτων πόνου και είναι αυτή ακριβώς η ιδιότητα της βοτουλινικής τοξίνης, που της προσδίδει και την δυνατότητα να ανακουφίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που έχουν οι χρόνιες ημικρανίες. Επιπλέον δόθηκε το “πράσινο φως”, να χρησιμοποιείται για άλλες τρεις παθήσεις. Στην σπαστικότητα σε ενήλικες, στην αυχενική δυστονία και στον βλεφαροσπασμό.
– Η σπαστικότητα στους ενήλικες είναι το σφίξιμο των μυών που παρεμβαίνει στην κίνηση και τυπικά συμβαίνει μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό, ή από άλλες νευρολογικές βλάβες.
– Η αυχενική δυστονία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον έλεγχο των μυών του λαιμού, με αποτέλεσμα την ακούσια κλίση της κεφαλής, ή τις ακούσιες κινήσεις του αυχένα.
– Ο βλεφαροσπασμός είναι μια κινητική διαταραχή, που κάνει τα μάτια του ασθενούς να κλείνουν ανεξέλεγκτα.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr