Το κάπνισμα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ανθυγιεινή συνήθεια, που επιδρά αρνητικά σχεδόν σε όλα τα
όργανα του σώματος, συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διάφορες μορφές καρκίνου και μειώνει τόσο την ποιότητα όσο και το προσδόκιμο ζωής.
Παράλληλα, αδιαμφησβήτητο είναι και το γεγονός ότι η προσπάθεια διακοπής του απαιτεί πειθαρχία, επιμονή και υπομονή, ενώ συχνά η έναρξη της αναβάλλεται επ’ αόριστον εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, πέραν της «συνήθειας» κι «ευχαρίστησης» που προσφέρει στον καπνιστή. Ένας από τους εν λόγω παράγοντες είναι και ο «φόβος» της πρόσληψης βάρους.
Πράγματι, είναι πλέον γνωστό ότι η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται συχνά από αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικότερα κατά τους πρώτους μήνες. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 4-5 κιλά μέσα σε διάστημα 12 μηνών, αν και έχουν καταγραφεί μεγάλες διακυμάνσεις. Πού οφείλεται όμως η αύξηση του βάρους;
Αρχικά, έχει φανεί ότι το κάπνισμα προκαλεί μικρή αύξηση του μεταβολισμού, ενώ παράλληλα η νικοτίνη του τσιγάρου καταστέλλει την όρεξη. Συνεπώς, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, προκύπτει ο συνδυασμός της μείωσης της ενεργειακής δαπάνης με την αύξηση της όρεξης, που συχνά οδηγεί σε υψηλότερη πρόσληψη τροφής. Εδώ βέβαια, εισέρχεται και ο ψυχολογικός παράγοντας, καθώς δεν είναι λίγοι οι πρώην καπνιστές που το ρίχνουν στο «τσιμπολόγημα», υποκαθιστώντας έτσι τη συνήθεια του καπνίσματος. Ακόμη, η διακοπή του καπνίσματος έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της γεύσης και της όσφρησης, γεγονός που μπορεί να κάνει ορισμένα τρόφιμα περισσότερο ελκυστικά, οδηγώντας σε υψηλότερη κατανάλωσή τους.
Γενικά, η πιθανότητα αύξησης του βάρους δε θα πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να καταβάλετε προσπάθεια για να διακόψετε το κάπνισμα. Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος ξεπερνούν κατά πολύ τις αρνητικές συνέπειες μιας μικρής πρόσληψης βάρους. Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν στο να περιορίσετε την πιθανή αύξηση του βάρους, χωρίς ωστόσο να «πιεστείτε» ακολουθώντας μια αυστηρή δίαιτα σε μια περίοδο που ήδη χαρακτηρίζεται από έντονο στρες.
Η συστηματική ενασχόληση με κάποιο είδος άσκησης, που θα ενισχύσει την ενεργειακή σας δαπάνη και θα περιορίσει την αυξημένη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού, και η προσεκτική επιλογή ενδιάμεσων σνακ που μπορούν να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά το αίσθημα πείνας, χωρίς να περιέχουν πολλές θερμίδες, αποτελούν πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους σε αυτή την περίοδο.
Θυμηθείτε ακόμη πως η συνεργασία με ένα διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, θέτοντας εξατομικευμένους στόχους διατροφής και άσκησης, ώστε να αποφύγετε την ανεπιθύμητη πρόσληψη βάρους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr