Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, φαίνεται πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα ω-6 λιπαρά, θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο οργανισμός δε μπορεί να τα συνθέσει και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Μεταξύ των βιολογικών λειτουργιών στις οποίες συμμετέχουν, περιλαμβάνονται η εγκεφαλική λειτουργία, η υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των οστών και η ρύθμιση του μεταβολισμού.
Οι κυριότερες διαιτητικές πηγές ω-6 λιπαρών οξέων είναι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο, καθώς και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατανάλωση ω-6 λιπαρών οξέων θα πρέπει να κυμαίνεται στο 5-10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, καθώς υψηλότερα επίπεδα έχουν συσχετισθεί με τη φλεγμονή και τη στεφανιαία νόσο.
Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 20 προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 39.740 ενήλικες, ηλικίας 49-76 ετών. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα λινολενικού οξέος στο αίμα, που αποτελεί τον κυριότερο «εκπρόσωπο» της ομάδας των ω-6 λιπαρών, είχαν 35% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα ω-6 λιπαρών οξέων δε φάνηκαν να ασκούν επιβαρυντική δράση στον οργανισμό.
Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός πολλών από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση, δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα δείχνουν πως η αύξηση της κατανάλωσης ω-6 λιπαρών οξέων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr