Οι πρωτεΐνες συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν διαφορετικά κύτταρα και σώματα.
Επτά διαφορετικά γκρουπ επιστημόνων από τρεις χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους, με επικεφαλής τον καθηγητή Andrew Emili από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο Donnelly Centre και τον καθηγητή Edward Marcotte από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin, και ανακάλυψαν δεκάδες χιλιάδες αλληλεπιδράσεις πρωτεϊνών. Όπως εξήγησαν, αν έστω και μία από αυτές τις αλληλεπιδράσεις χαθεί, μπορεί να προκληθεί κάποια ασθένεια.
Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature». Ήδη ο νέος «χάρτης» βοηθά τους ερευνητές να εντοπίσουν πρωτεΐνες που το έχουν «σκάσει» και είναι σε φάση πρόκλησης ανωμαλιών – ασθενειών στους ανθρώπους. Μελέτησαν κύτταρα τελείως διαφορετικών οργανισμών, αντιπροσωπευτικά του «δέντρου της ζωής». Από τις αμοιβάδες, τις θαλάσσιες ανεμώνες και τα σκουλήκια μέχρι τις μύγες, τα σκουλήκια, τους βατράχους, τα ποντίκια και τους ανθρώπους. Τα στοιχεία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους τους επιστήμονες του κόσμου, μέσω ανοιχτών βάσεων δεδομένων.
Πλέον, για όλα τα ζώα, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν πάνω από ένα εκατομμύριο πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι χιλιάδες τέτοιες αλληλεπιδράσεις έχουν μείνει αναλλοίωτες από την εμφάνιση στη Γη του πρώτου πολύπλοκου κυττάρου, πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr