Η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας απασχολεί κυρίως τους ενήλικες, καθώς πρόκειται για μια μεταβολική διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης δεν αποτελούν «προνόμιο» των ενηλίκων, καθώς τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε παιδιά, ως αποτέλεσμα αυξημένου σωματικού βάρους, «κακών» διατροφικών συνηθειών και κληρονομικότητας.
Με ποιο τρόπο μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στα παιδιά; Εδώ, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Ειδικότερα, ένα παιδί με υπερχοληστερολαιμία θα πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους, επιλέγοντας γάλα, γιαούρτι και τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, καθώς και άπαχα κομμάτια κρέατος, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα πουλερικά και στο ψάρι έναντι του κόκκινου κρέατος, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα πλούσια σε λίπος αλλαντικά.
Από την άλλη, θα πρέπει να εξασφαλίζεται υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, μέσα από την καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, την επιλογή προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης και την τακτική κατανάλωση οσπρίων. Αναφορικά με το αβγό, δεν προτείνεται ο αποκλεισμός του από το διαιτολόγιο, αν και θα ήταν καλό η κατανάλωσή του να μην υπερβαίνει τις 3 φορές/εβδομάδα.
Ακόμη, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκών, έτοιμων φαγητών και προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Τέλος, το ελαιόλαδο θα πρέπει να επιλέγεται ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό, καθώς και να προτιμώνται υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος, όπως το βράσιμο και το ψήσιμο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr