Το αίσθημα φουσκώματος μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο και αμηχανία και συνήθως προκαλείται από την αυξημένη παραγωγή αερίων στον πεπτικό σωλήνα.
Η εμφάνιση φουσκώματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως οι διατροφικές συνήθειες και ορισμένες λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το στρες πιθανόν να συμβάλλει στην εμφάνιση ή την επιδείνωση ορισμένων γαστρεντερικών ενοχλήσεων, όπως το φούσκωμα.
Όσον αφορά στη διαιτητική του αντιμετώπιση, φαίνεται ότι η αποφυγή τροφίμων που συνδέονται με αυξημένη παραγωγή αερίων στο έντερο, όπως τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών), τα φασόλια, το κρεμμύδι και το πίτουρο που περιέχεται σε δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά.
Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί πως είναι πιθανό να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων ως προς τα τρόφιμα που «ευθύνονται» για την εμφάνισης φουσκώματος. Έτσι, είναι χρήσιμο ο καθένας να εντοπίσει τις προσωπικές του «δυσανεξίες».
Από την άλλη, η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, που συχνά συμβάλλει στην επιδείνωση του φουσκώματος.
Τέλος, ο περιορισμός της κατάποσης μεγάλων ποσοτήτων αέρα μέσα από την αργή και καλή μάσηση και την αποφυγή της κατανάλωσης ροφημάτων με καλαμάκι, μπορεί να περιορίσει την παρουσία αερίων στο έντερο, ενώ συστήνεται και η μείωση της κατανάλωσης ανθρακούχων ροφημάτων, καθώς και προϊόντων χωρίς ζάχαρη που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη ή ξυλιτόλη.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr