Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση, συνδυάζοντας την τροποποίηση των συνηθειών διατροφής και άσκησης, την
ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου όταν αυτή απαιτείται και τη φαρμακευτική αγωγή όταν συστήνεται από τον θεράποντα ιατρό. Η διατροφική υποστήριξη των ατόμων που έχουν εμφανίσει δυσκοιλιότητα, περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
1) Καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων (ιδανικά με τη φλούδα) και λαχανικών, οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης (π.χ. ψωμί, δημητριακά): τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορούν να επηρεάσουν θετικά την κινητικότητα του εντέρου καθότι κατακρατούν νερό αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων και συμβάλλοντας στη δημιουργία μαλακών κοπράνων, ενώ συνολικά μειώνουν το χρόνο διέλευσης των τροφίμων μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα.
2) Καθημερινή κατανάλωση νερού ή/και ροφημάτων (μη αλκοολούχων): όπως γίνεται αντιληπτό και από την προηγούμενη παράγραφο, η επαρκής πρόσληψη υγρών παίζει σημαντικό ρόλο ως προς τη δράση των φυτικών ινών.
3) Καθημερινή κατανάλωση πρωινού: η λήψη πρωινού γεύματος έχει παρατηρηθεί ότι διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό, διευκολύνοντας τη διαδικασία της κένωσης.
4) Κατανάλωση τροφίμων (π.χ. γιαούρτι) με προβιοτικά: τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν ακόμα έναν ευεργετικό διατροφικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθότι συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου διέλευσης των τροφίμων μέσα από τα γαστρεντερικό σωλήνα και στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου.
Ως προς τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και το νερό/ροφήματα είναι σημαντικό η κατανάλωσή τους να καταμερίζεται σωστά εντός της ημέρας ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη ευεργετική επίδρασή τους και η ανακούφιση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr