Η διάρροια αποτελεί μια γαστρεντερική διαταραχή, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, με συχνότερα την ιογενή γαστρεντερίτιδα, τις τροφογενείς λοιμώξεις και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Βασικός στόχος στην αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνονται λόγω της αυξημένης συχνότητας υδαρών κενώσεων.
Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται η τακτική κατανάλωση υγρών, ξεκινώντας από πολύ μικρή ποσότητα, η οποία μπορεί να αυξάνεται σταδιακά, ανάλογα με την ανοχή του ασθενούς. Η πρόσληψη υγρών είναι προτιμότερο να περιλαμβάνει νερό, αφεψήματα, ισοτονικά διαλύματα ή σουρωμένους χυμούς φρούτων και ζωμούς λαχανικών, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται καφεϊνούχα ροφήματα, τα οποία αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.
Όσον αφορά στα στερεά τρόφιμα, η πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών, όπως αυτές που περιέχονται στο ρύζι για παράδειγμα, και προβιοτικών, μπορεί να δράσει βοηθητικά, ενώ αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση πλούσιων πηγών αδιάλυτων φυτικών ινών, όπως τα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης.
Η εισαγωγή στερεάς τροφής θα πρέπει επίσης να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας από μικρές ποσότητες, ενώ έχει φανεί πως η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων σε θερμοκρασία δωματίου πιθανόν να είναι καλύτερα ανεκτή.