Εδώ η διατροφή δεν μπορεί άμεσα να προστατεύσει, καθώς το βασικό μέσο πρόληψης είναι η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον με αλλεργιογόνα (λουλούδια κ.λ.π). Ωστόσο, σήμερα μελέτες έρχονται να αναδείξουν διατροφικούς παράγοντες που μπορούν να δράσουν προληπτικά.
Γενικότερα θα μπορούσαμε σήμερα να υποστηρίξουμε ότι η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, ροφήματα όπως το πράσινο τσάι, τα οποία προστατεύουν και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μπορούν ενδεχομένως να δράσουν προληπτικά έναντι των εποχιακών αλλεργιών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές υψηλές σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, σε φλαβονοειδή όπως η κουερσετίνη (βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στα εσπεριδοειδή) και τα Ω-3 λιπαρά (ψάρια, ελαιόλαδο), μπορούν να ανακουφίσουν από τις επιπτώσεις της εποχιακής αλλεργίας στον οργανισμό.
Μάλιστα, μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι παιδιά στην Κρήτη που ακολουθούσαν την δημοφιλή μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και συμπτώματα του άσθματος.
Παράλληλα, σε πρόσφατη μελέτη που έλαβε χώρα σε 300 παιδιά φάνηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση μήλων, πορτοκαλιών, σταφυλιών και ντοματών, απομάκρυνε την αλλεργική ρινίτιδα. Επίσης, παιδιά που κατανάλωναν καρύδια, πλούσια σε βιταμίνη Ε, τρεις φορές την ημέρα, παρουσίαζαν λιγότερη δύσπνοια.
Από το Λάμπρο Μελίστα
Επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr