Διατροφή και αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας

Αν η αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι ιογενής θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της, ωστόσο υπάρχουν μερικές συμβουλές διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα και να ενισχύσουν τον οργανισμό όσο διαρκεί η ασθένεια:

• Ενυδατωθείτε: η γατρεντερίτιδα συνοδεύεται από εκτεταμένη απώλεια υγρών, επομένως ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα υγρών ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Αν η κατανάλωση νερού σας δυσκολεύει, δοκιμάστε τσάι και προσπαθείτε να το πίνετε λίγο-λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι ο οργανισμός το αφομοιώνει καλύτερα. Αν ακόμα και το τσάι σας δυσκολεύει, δοκιμάστε παγάκια νερού αφήνοντας τα να λιώσουν αργά στο στόμα σας.

• Εφόσον δεν είστε σε οξεία φάση και τα συμπτώματα είναι ανεκτά, δοκιμάστε ανά 3-4 ώρες να τρώτε μικρές ποσότητες από τρόφιμα με ήπια γεύση: φρυγανιές, ρύζι, μπανάνα, μήλο, σούπα με βραστό κοτόπουλο. Σταδιακά αυξάνετε τις ποσότητες ανάλογα με την ανοχή σας.

• Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα λιπαρά τρόφιμα, καθώς τα δύο πρώτα εντείνουν την αφυδάτωση και είναι ερεθιστικά για το γαστρεντερικό, ενώ τα λιπαρά τρόφιμα είναι δύσπεπτα.

• Μετά την ανάρρωση σας, ενδέχεται για μερικές μέρες (έως και δύο εβδομάδες) να παρουσιάσετε δυσανεξία στη λακτόζη. Στην περίπτωση αυτή αποφύγετε τα γαλακτοκομικά μέχρι να εγκατασταθεί η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου σας και όταν αυτό γίνει, σταδιακά επανεισάγετε τα.

Πηγή

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr