Η υψηλή χοληστερίνη είναι θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο.
Η διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που έχει δει τη χοληστερίνη του να ανεβαίνει. Ας δούμε τα βασικότερα «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ» μιας διατροφής για τη μείωσή της.
Τα πιο βασικά «ΟΧΙ»
1. Περιορίστε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) σε όχι πάνω από μία φορά την εβδομάδα.
2. Αποφύγετε τα παχιά τυριά, ιδιαιτέρως κίτρινα – σκληρά όπως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα κ.α.
3. Περιορίστε τα πλήρη γαλακτοκομικά.
4. Αποφύγετε τα πολλά γλυκά.
5. Αποφύγετε το βούτυρο στο μαγείρεμα.
Ας δούμε τώρα και τα «ΝΑΙ»
1. Τρώτε ψάρι (ακόμα και κατεψυγμένο) δύο φορές την εβδομάδα.
2. Τρώτε πουλερικά μία με δύο φορές την εβδομάδα.
3. Τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα ημερησίως.
4. Επιλέξτε λευκά και κίτρινα τυριά χαμηλών λιπαρών.
5. Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο προϊόντα ολικής αλέσεως.
6. Τρώτε όσπρια δύο φορές την εβδομάδα.
7. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη, στο μαγείρεμα ή τη σαλάτα.
8. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και εντάξτε στη διατροφή σας λειτουργικά τρόφιμα για μείωση της χοληστερόλης.
Από το Χάρη Γεωργακάκη
Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc
Διευθυντή διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας «Νέα Διατροφής»