Η επιστημονική κοινότητα ισχυρίζεται ότι η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά λιγότερο γνωστή είναι η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ υγιεινών συμπεριφορών και της εμφάνισης ήπιων περιστατικών απώλειας μνήμης, τα οποία ξεκινούν νωρίτερα και αποτελούν προοίωνους σοβαρότερων προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή.
Σε μία μελέτη που διεξήχθη από το UCLA σε δείγμα 18.500 ατόμων ηλικίας από 18 έως 99 ετών η υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η τακτική άσκηση συσχετίστηκαν με καλύτερες ικανότητες μνήμης, όπως αυτές αξιολογήθηκαν από τους ίδιους τους εξεταζόμενους.
Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια από τις προαναφερθείσες υγιεινές επιλογές είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να έχουν προβλήματα μνήμης, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 75% και στο 111% για εκείνους που υιοθετούσαν δύο ή τρείς υγιεινές επιλογές, αντίστοιχα.
Μάλιστα, οι συμμετέχοντες ηλικίας 60 έως 99 ετών φάνηκε να ακολουθούν περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής σε σχέση με τους μικρότερους συμμετέχοντες. Πιθανά το γεγονός αυτό να οφείλεται στο ότι οι μεγαλύτεροι είναι περισσότερο κινητοποιημένοι σε θέματα υγείας λόγω της έκπτωσης στο επίπεδο υγείας που μπορεί να νιώθουν λόγω ηλικίας.
Σίγουρα, η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να στραφεί στην ενημέρωση των νεότερων γενεών για την ανάγκη συμμόρφωσης σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
Η προσκόλληση σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και η αποχή από το κάπνισμα σε συνδυασμό με την άσκηση θα μπορούσαν να προφυλάξουν από ποικίλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την 3η ηλικία, με τα προβλήματα απώλειας μνήμης να αποτελούν ένα από αυτά.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr