Διατροφή για μια καλύτερη ζωή

Η καθημερινή μας διατροφή αποτελεί ένα σημαντικότατο μέσο επίτευξης σωματικής και ψυχικής υγείας. Μιλάμε βέβαια για μια
υγιεινή διατροφή, η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει τα παρακάτω τρία βασικά χαρακτηριστικά:

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ – ΠΟΙΚΙΛΙΑ – ΜΕΤΡΟ
Όλες οι τροφές έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ακόμη και εκείνες που περιέχουν λιπαρά, με δεδομένο το ότι το λίπος αποτελεί όπως λέμε μία συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ παράλληλα μικρές ποσότητες λίπους αποτελούν βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών που περιβάλουν, προφυλάσσουν και σχηματοποιούν τα κύτταρά μας, συμβάλλουν στην καλή ανάπτυξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στο σχηματισμό ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία και όχι μόνο. Αυτό κατά συνέπεια που απαιτείται είναι σωστές επιλογές και ισορροπία, χωρίς να ξεπερνάμε το μέτρο. Τι πρέπει όμως να κάνει κάποιος ώστε να τρώει σωστά; Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

1. Προγραμματίστε καλύτερα τη διατροφή σας. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολλών γευμάτων (5 γευμάτων μαζί με τα σνακς) μέσα στην ημέρα – πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό-
2. Μην φεύγετε νηστικοί από το σπίτι το πρωί. Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά.
3. Μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί. Ακόμη και όταν είστε εκτός σπιτιού μεγάλα χρονικά διαστήματα αναζητήστε κάποιο μικρογεύμα.
4. Τα κυρίως γεύματά να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).
5. Να έχετε ποικιλία κυρίως γευμάτων, όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια και λαδερά φαγητά, ζυμαρικά.
6. Να καταναλώνεται τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα ημερησίως
7. Να έχετε τουλάχιστον 1 σαλάτα (αν είναι εφικτό και 2 ) στο ημερήσιο πρόγραμμά σας.
8. Καταναλώνετε σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα, τυρί, γιαούρτι .
9. Πίνετε αρκετά υγρά, υπό μορφή νερού, χυμών φρούτων ή/και λαχανικών (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού ημερησίως).
10. Μαγειρεύετε υγιεινά, αποφεύγεται τα ζωικά μαγειρικά λίπη και το τηγάνισμα του φαγητού στο ίδιο λάδι για πάνω από 2 φορές.
11. Μην απαγορεύεται τροφές, γιατί είναι οι πρώτες που θα αναζητήσετε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr