Η οστική μάζα και πυκνότητα αυξάνεται ταχέως κατά την εφηβεία και σχετίζεται με τις φυσιολογικές αλλαγές που συντελούνται κατά την είσοδο στην ήβη, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ορμονών του φύλου και της σύγκλισης των επιφυσιακών πλακών.
Η ηλικία που ολοκληρώνεται η απόκτηση της μέγιστης οστικής μάζας είναι η 2η και η 3η δεκαετία της ζωής.
Οι παράγοντες που επιδρούν στη μέγιστη οστική πυκνότητα, που τελικά θα αποκτήσει το άτομο κατά την ανάπτυξη αυτού, διακρίνονται σε μη τροποποιήσιμους και τροποποιήσιμους.
Στους μη τροποποιήσιμους εντάσσεται το φύλο, η ηλικία και η κληρονομικότητα, ενώ στους τροποποιήσιμους ανήκει η διατροφή, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, οι ορμόνες, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των οστών. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τα τυριά, και κυρίως τα κίτρινα (παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, έμενταλ) να αποδίδουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αυτού.
Επίσης σημαντικές ποσότητες μας δίνουν τα υπόλοιπα τυριά, το γιαούρτι, το γάλα, το σουσάμι, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, η σαρδέλα, το σπανάκι και το μπρόκολο. Καλές πηγές της βιταμίνης D, δεδομένης και της λιποδιαλυτής φύσης της, είναι τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος και σαρδέλες), το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το βούτυρο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr