Συχνά ακούμε πόσο σημαντικές είναι οι διαιτητικές ίνες που βρίσκουμε σε αφθονία σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του οργανισμού.
Όμως οι διαιτητικές ίνες αποτελούν ένα πολύ ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι δεσμεύουν ένα μέρος της χοληστερόλης του οργανισμού που βρίσκεται στη χολή και την αποβάλλουν βοηθώντας έτσι να «χάνει» ο οργανισμός ένα μέρος της χοληστερόλης που περιέχει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή της ολικής και της κακής χοληστερόλης.
Επίσης η παρουσία διαιτητικών ινών στη διατροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους και ιδιαίτερα του ενδοκοιλιακού λίπους τα οποία κατεξοχήν επηρεάζουν αρνητικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη h υψηλή κατανάλωση διαιτητικών ινών στη διατροφή έχει συσχετισθεί με μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τέλος φαίνεται ότι οι μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής οι οποίοι είναι υψηλοί στα καρδιαγγειακά νοσήματα και φαίνεται ότι αποτελούν ένα βασικό παράγοντα για τη σταδιακή αλλοίωση των αγγείων μας.
Από την Πόπη Καράτζη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr