Για όσους έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος, η απώλεια κιλών μέσω δίαιτας, άσκησης ή συνδυασμού και των δύο, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ποια είναι όμως η «καλύτερη» μέθοδος; Σύμφωνα με νέα μελέτη, φαίνεται πως δεν έχει και τόση σημασία η μέθοδος, καθώς η απώλεια βάρους είναι τελικά εκείνη που δρα προστατευτικά.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 52 υπέρβαρους εθελοντές, μέσης ηλικίας, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Καθεμιά από τις ομάδες ακολούθησε αντίστοιχα πρόγραμμα διατροφής (1), άσκησης (2) ή συνδυασμού και των δύο (3), για συνολικό διάστημα 12-14 εβδομάδων, στοχεύοντας σε απώλεια ίση με 7% του αρχικού σωματικού βάρους.
Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο οι τρεις μέθοδοι επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό γνωστούς δείκτες καρδιαγγειακής υγείας, όπως για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Συνολικά, φάνηκε πως και οι τρεις «στρατηγικές» ήταν εξίσου αποτελεσματικές, οδηγώντας σε μια εκτιμώμενη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά περίπου 10%.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και στην παρούσα μελέτη, ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης δε φαίνεται να υπερτερεί συγκριτικά με τη δίαιτα ή την άσκηση μεμονωμένα, ωστόσο αυτό δε θα πρέπει να παρερμηνευθεί δίνοντας την «άδεια» σε άτομα που κάνουν δίαιτα να έχουν καθιστικό τρόπο ζωής ή αντίστοιχα σε όσους γυμνάζονται να ακολουθούν ένα «ανθυγιεινό» διατροφικό πρότυπο.
Άλλωστε, σχολιάζει, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως δίαιτα και άσκηση προσφέρουν ξεχωριστά οφέλη, πολλά από τα οποία δεν αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης, και συνεπώς δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο συνδυασμός και των δύο να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr