Η επίδραση διαφορετικών διατροφικών προτύπων στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη έχει μελετηθεί εκτενώς.
Ένα από τα διατροφικά πρότυπα που έχει βρεθεί ότι συνδέεται με σημαντική βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και κατά συνέπεια μείωση του κινδύνου εμφάνισης σχετιζόμενων με το διαβήτη επιπλοκών, είναι η Μεσογειακή δίαιτα.
Το πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας χαρακτηρίζεται κυρίως από:
Υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριών
Μέτρια κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και πουλερικών
Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με τη μορφή του κόκκινου κρασιού
Μικρή κατανάλωση κρέατος
Χρήση ελαιολάδου ως κύριο προστιθέμενο λίπος
Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, σχετίζεται με βελτίωση του γλυκαιμικού τους ελέγχου και πιο συγκεκριμένα με μείωση των επιπέδων γλυκόζης τόσο σε κατάσταση νηστείας, όσο και μετά από κατανάλωση γεύματος.
Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι διαβητικοί ασθενείς που ακολουθούν το πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, υποδηλώνοντας καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς και βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης. Από την άλλη, η κατανάλωση μιας «Μεσογειακού τύπου» δίαιτας από ασθενείς με διαβήτη, φαίνεται ότι οδηγεί επίσης σε καλύτερο έλεγχο της δυσλιπιδαιμίας και της υπέρτασης, διαταραχών που μπορεί συχνά να συνυπάρχουν με το διαβήτη.
Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα η πρόσληψη κορεσμένου λίπους, μέσω της δίαιτας αυτής, είναι περιορισμένη και η προσλαμβανόμενη ποσότητα υδατανράκων προέρχεται κυρίως από πηγές σύνθετων υδατανθράκων. Όλοι οι παραπάνω διατροφικοί παράγοντες φαίνεται ότι συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού
Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc
Επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr