Το τραπέζι της Κ. Δευτέρας αποτελεί για πολλούς μια αγαπημένη συνήθεια, λόγω της ιδιαιτερότητας των εδεσμάτων της ημέρας. Χαλβάς, λαγάνα, ταραμοσαλάτα, ελιές, θαλασσινά είναι κάποια από τα τρόφιμα που υπάρχουν στα περισσότερα τραπέζια τα κούλουμα.
Από θρεπτικής απόψεως, με μια πρώτη ματιά ένα σαρακοστιανό τραπέζι δεν θα μπορούσε να είναι παρά υγιεινό. Πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά, υδατοδιαλυτές βιταμίνες, πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, χρειάζεται να προσέξουμε λίγο παραπάνω καθώς, αν το παρακάνουμε, το τραπέζι της Κ. Δευτέρας μπορεί να μας δώσει πολλές θερμίδες και αν είμαστε σε δίαιτα, να μας βγάλει εντελώς από τον προγραμματισμό μας . Ας στρώσουμε λοιπόν νοητά τραπέζι Κ. Δευτέρας, για να δούμε πόσες θερμίδες μπορεί να πάρουμε, αλλά και να γλιτώσουμε ορισμένες.
Ένα τυπικό πρωινό με μία φέτα λαγάνα, λίγες ελιές και ένα μικρό κομμάτι χαλβά μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500 θερμίδες.
Για το μεσημέρι λίγα τηγανιτά καλαμαράκια με πατάτες τηγανιτές,1 φέτα λαγάνα με ταραμοσαλάτα, 2 – 3 ντολμαδάκια, λίγο τουρσί και 1 μικρό κομμάτι χαλβά αρκούν για να σας φορτώσουν με περίπου άλλες 1300 θερμίδες.
Βλέπετε λοιπόν ότι θερμιδικά, μόνο αθώα δεν είναι τα εδέσματα της ημέρας. Για το λόγο αυτό ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές και γλιτώστε θερμίδες, σώζοντας την παρτίδα :
• Βάλτε λιγότερο ή και καθόλου λάδι στην ταραμοσαλάτα
• Προτιμήστε ψητά αντί για τηγανιτά θαλασσινά
• Προτιμήστε χαλβά με βανίλια αντί σοκολάτα και κατά προτίμηση πρωί
• Προσέξτε την ποσότητα στις ελιές
• Φάτε μόνο μία φέτα λαγάνα
• Σερβίρεται στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι
• Αν φάτε λαγάνα, μην το παρακάνετε και με άλλες πηγές αμύλου όπως οι γίγαντες ή τα ντολμαδάκια
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr