Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, εξέτασε τη σχέση παραγόντων του τρόπου ζωής με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 2.461 ενήλικες.
Συνολικά, όπως ήταν αναμενόμενο, η ηλικία φάνηκε να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. Επιπλέον, η οικογενειακή κατάσταση και συγκεκριμένα η χηρεία, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η έλλειψη ύπνου στη μέση ηλικία, βρέθηκαν να σχετίζονται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στόχος ήταν να εντοπιστούν τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, που θα ανοίξουν το δρόμο για την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης της άνοιας.
Επιπλέον, σχολιάζουν πως οι πληροφορίες που αφορούν την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, το δείκτη μάζας σώματος και τις συνήθειες ύπνου είναι πολύ εύκολο να συλλεχθούν και δεν απαιτούν εξειδίκευση από τους επαγγελματίες υγείας ή ακόμη και από τα μέλη της οικογένειας, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο τον εντοπισμό ατόμων που πιθανόν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr