Ο χαλκός είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ποικίλων ενζύμων που παίρνουν μέρος στον οστικό μεταβολισμό.
Συγκεκριμένα, τα παρόντα ένζυμα είναι υπεύθυνα για τον οστικό σχηματισμό, την οστική απορρόφηση και την επιμετάλλωση των οστών.
Σε συνθήκες ανεπάρκειας χαλκού η μειωμένη δραστικότητα αυτών των ενζύμων επάγει την απώλεια της αρχιτεκτονικής του οστού.
Ποικίλες μελέτες έχουν συνθέσει την ανεπάρκεια του χαλκού με την εμφάνιση οστικών ανωμαλιών τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους.
Μάλιστα, φαίνεται ότι η χρόνια υποκλινική ανεπάρκεια χαλκού είναι παράγοντας κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Τρόφιμα πλούσια σε χαλκό είναι το συκώτι, τα θαλασσινά, τα καρύδια, τα κεράσια, το αυγό, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr