Νέα μελέτη δείχνει πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, σχετίζεται με πιο αργή μείωση των επιπέδων HDL («καλής») χοληστερόλης, με την πάροδο του χρόνου, σε υγιείς ενήλικες.
Για τους σκοπούς της μελέτης, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα HDL χοληστερόλης και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 80.000 ενηλίκων από την Κίνα, για συνολικό χρονικό διάστημα 6 ετών. Στη συνέχεια, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που δήλωσαν ότι καταναλώνουν.
Κατά το διάστημα διεξαγωγής της μελέτης, παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων HDL χοληστερόλης σε όλους τους εθελοντές. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να συνδέεται με πιο αργή μείωση των επιπέδων HDL χοληστερόλης. Ειδικότερα, οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν 1-2 και 0,5-1 μερίδα αλκοόλ ανά ημέρα, αντίστοιχα, παρουσίασαν μικρότερη μείωση, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ ή κατανάλωναν περισσότερες από τις παραπάνω μερίδες.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί εάν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στα επίπεδα HDL χοληστερόλης και σε άλλους πληθυσμούς, καθώς και να εξεταστεί κατά πόσο τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του αλκοόλ που καταναλώνεται.
Σε κάθε περίπτωση, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συστήνει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα που ήδη το καταναλώνουν, ενώ δεν προτείνεται η κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα που δεν το συνηθίζουν.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr