Συνήθως, ένας ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα ή καρδιακό επεισόδιο, αποφεύγει κάθε έντονη δραστηριότητα από φόβο μήπως επιβαρύνει την κατάστασή του.
Όμως, οι έρευνες άλλα μαρτυρούν. Μελέτες χρόνων απέδειξαν πως η εντατική γυμναστική μπορεί να προλάβει ή να μειώσει τα καρδιακά επεισόδια σε κάποιον ασθενή, «ποντάροντας» στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία.
Αρχικά, με την εντατική άσκηση, μειώνεται η «κακή» χοληστερόλη (LDL), η οποία και αποφράσσει τα αγγεία και αυξάνεται η «καλή» (HDL) χοληστερόλη που προστατεύει τα αγγεία.
Παράλληλα, η γυμναστική συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, συμβάλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το 34% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας θα είχε αποτραπεί, αν ο ασθενής είχε επιδοθεί σε κάποιας μορφής εντατική άσκηση.
Με τη γυμναστική θα είχαν αποτραπεί πάνω από 290.000 θάνατοι από καρδιακά επεισόδια μόνο στις ΗΠΑ, αν αυτή αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των καρδιοπαθών. Και όσο για το είδος της γυμναστικής που προτείνουν;
Πέρα από τα κλασσικά προγράμματα ενός οργανωμένου γυμναστηρίου που ο αθλούμενος θα μπορούσε να ασκηθεί, ακόμη και κάποιες ώρες με γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα, είναι εξίσου ευεργετικές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ασθενής θα πρέπει, πριν επιδοθεί σε οποιασδήποτε μορφής άσκηση να πάρει το «πράσινο φως» από τον θεράποντα ιατρό του.
Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr