Η εικόνα ενός μελαγχολικού, δύστροπου ή αδιάφορου εφήβου δεν μας είναι άγνωστη.
Έχουμε υπάρξει σε αυτές της ηλικίες ή έχουμε προσπαθήσει τουλάχιστον να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να βοηθήσουμε. Κάποιες από τις αλλαγές στα συναισθήματα και τη διάθεση που αναπόφευκτα φέρνει το μεταβατικό αυτό στάδιο στην ζωή κάθε παιδιού μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και με μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Μελέτες σε εφήβους μαρτυρούν πως η έντονη επιθυμία για γρήγορη απώλεια βάρους και η αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών επηρεάζουν τη χημική σύσταση των νευροδιαβιβαστών (χημικών ουσιών που συντελούν στη μεταβίβαση νευρικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο) και κατά συνέπεια επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση της τελικής τους διάθεσης.
ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ ΚΑΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Πιο συγκεκριμένα η σεροτονίνη ευθύνεται για την ηρεμία, τη χαλάρωση και δρά με τον ίδιο τρόπο όπως τα αντικαταθλιπτικά. Ενδεχόμενη ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερδραστηριότητα ή βία. Η σεροτονίνη φυσιολογικά εκκρίνεται μόνο μετά την κατανάλωση υδατανθράκων όπως το ρύζι, το ψωμί, η πατάτα, τα ζυμαρικά αλλά και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια. Ένας έφηβος σίγουρα μπορεί να διαλέξει να καταναλώσει απλούς υδατάνθρακες από σοκολάτα, μπισκότα και γλυκά, αλλά είναι οι σύνθετοι αυτοί που βοηθούν στο να κρατάνε τα επίπεδα σεροτονίνης σταθερά στον εγκέφαλο χωρίς απότομες αυξομειώσεις. Επίσης, ο συνδυασμός σύνθετων υδατάνθράκων με άπαχη κατά προτίμηση πρωτεΐνη, όπως λευκό κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, βοηθά ακόμα περισσότερο στην ομαλή παραγωγή σεροτονίνης.
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ Ω-3.
Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου, η μνήμη, συμπεριφορά και ψυχική διάθεση επηρεάζονται από το περιέχομενο της διατροφής μας σε λιπαρά οξέα. Ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας φαίνεται ότι μπορεί να είναι συχνότερο σε παιδιά με χαμηλή κατανάλωση αυτών. Ακόμα πρόσφατα υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα λιπαρά οξεά ω-3 μπορεί να συντελούν στην αύξηση του IQ. Τα ω-3 βρίσκονται στα ιχθυέλαια, όπως στον τόνο, τον σολομό, τις σαρδέλες και σε ψάρια όπως: μπακαλιάρο, αστακό, γαρίδες ,σαρδέλα, σολομό, ξιφία, στο αβοκάντο, τις ελιές και τα καρύδια καθώς και σε φυτικές τροφές όπως σογιέλαιο, καρυδέλαιο, καρύδια, λιναρόσποροι, λιναροσπορέλαιο.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
Η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β6, Β12, φυλλικό οξύ) έχει συνδεθεί με κατάθλιψη και αλλαγές στην συμπεριφορά. Αν θέλουμε λοιπόν χαρούμενους, ήρεμους εφήβους οι παρακάτω πηγές των βιταμινών πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής τους καθημερινά!
Οι κυριότερες τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β6 είναι το συκώτι, όσπρια, δημητριακά, σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, αβοκάντο, μπανάνα. Άλλες πηγές είναι ο σολωμός και οι σαρδέλες.
Η βιταμίνη B12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και τα αυγά.
Οι πλουσιότερες τροφές σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (το σπανάκι, ο μαϊντανός, το μαρούλι ) και τα ξερά φασόλια.
Σίγουρα ωστόσο όταν μιλάμε για ψυχική υγεία και εφηβεία, εκτός από την σωστή διατροφή πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη σωματική άσκηση. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι βοηθά στην εκτόνωση και την δημιουργία ευχάριστων και θετικών συναισθημάτων!
Από την Ελένη Κουή, επιστημονική συνεργάτης neadiatrofis.gr