Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δείχνει ότι η ευεργετική δράση των προβιοτικών στην υγεία
του ανθρώπου, εξαρτάται κατά ένα ποσοστό από την προέλευσή τους, κατά πόσο δηλαδή προσλαμβάνονται μέσω ενός τροφίμου, ροφήματος ή συμπληρώματος διατροφής.
Για τους σκοπούς της μελέτης, εξετάστηκε ένα συγκεκριμένο είδος προβιοτικών (Lactobacillus casei BL23), το οποίο δόθηκε σε ποντίκια που εμφάνιζαν φλεγμονή στο παχύ έντερο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα ποντίκια που έλαβαν προβιοτικά μέσω της κατανάλωσης γάλακτος, παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων, συγκριτικά με όσα κατανάλωσαν γάλα χωρίς προβιοτικά ή προβιοτικά με τη μορφή συμπληρώματος.
Οι ερευνητές, εξετάζοντας τον αριθμό και τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας πριν και μετά την κατανάλωση των προβιοτικών, παρατήρησαν πως δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη μεταβολή. Όπως αναφέρουν, το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών οφείλεται πιθανότατα σε απευθείας δράση αυτών ή ορισμένων μεταβολικών προϊόντων τους στο επιθήλιο του εντέρου.
Τέλος, σχολιάζουν πως οι ενδεχόμενες διαφορές στη δράση των προβιοτικών ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν πως τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις συνθήκες που τα περιβάλλουν, είναι πιθανό ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται να επηρεάζει και τη δραστικότητά τους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr