Η υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών κατά την παιδική ηλικία δεν επιφέρει μόνο άμεσες αρνητικές συνέπειες, όπως
η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η επακόλουθη εμφάνιση υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, αλλά και μακροπρόθεσμες, αφού η πιθανότητα διατήρησης των εν λόγω συνηθειών και κατά την ενήλικο ζωή είναι μεγάλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του βάρους και τη διατήρηση της υγείας του ατόμου.
Παρακάτω, θα δείτε πέντε «κακές» διατροφικές συνήθειες των παιδιών που είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αλλάξετε προς το καλύτερο:
Παράλειψη πρωινού γεύματος:
Πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στη συγκέντρωση και τη σχολική απόδοση, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα τείνουν να έχουν πιο ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και μικρότερη πιθανότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επομένως, στοχεύστε σε συστηματική κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού, το οποίο συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του παιδιού.
Κατανάλωση φαγητού μπροστά από οθόνη:
Η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του φαγητού, εκτός από την αύξηση της προτίμησης για συγκεκριμένα είδη τροφίμων, μπορεί να επηρεάσει και την προσλαμβανόμενη ποσότητα τροφής. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η παρακολούθηση τηλεόρασης την ώρα του φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο αίσθημα κορεσμού, αυξάνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής. Συνεπώς, κλείστε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, προκειμένου το παιδί σας να επικεντρωθεί στο φαγητό, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από κάτι άλλο.
Συνεχές «τσιμπολόγημα»:
Το συχνό «τσιμπολόγημα» κατά τη διάρκεια της μέρας, ακόμη και όταν καταναλώνονται «υγιεινά» τρόφιμα, δεν επιτρέπει στο παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει σωστά το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση τροφής. Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, προσφέροντας στο παιδί σας 3 κυρίως γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Επιπλέον, περιορίστε τη διαθεσιμότητα «ανθυγιεινών» τροφίμων σε σημεία που έχει πρόσβαση το παιδί σας.
Αυξημένη κατανάλωση χυμών:
Οι συσκευασμένοι χυμοί, ακόμη κι αν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλλά και οι φρέσκοι χυμοί, αποδίδουν αναλογικά περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με ένα ολόκληρο φρούτο. Επομένως, η συχνή κατανάλωσή τους από τα παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, κι ενδεχομένως ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, κάτι το οποίο πράγματι έχει φανεί σε πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, που συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση χυμών, με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά.
Έλλειψη ύπνου:
Αν και σε καμία περίπτωση δε θα λέγαμε ότι η διάρκεια ύπνου συγκαταλέγεται στις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού, στην πραγματικότητα φαίνεται ότι μεταξύ τους συνδέονται στενά. Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά, καθώς πιθανολογείται πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση τροφής, επιλογή λιγότερο «υγιεινών» τροφίμων, χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας λόγω αυξημένου αισθήματος κόπωσης ή και εμφάνιση διαταραχών του μεταβολισμού. Φροντίστε λοιπόν, ώστε το παιδί σας να ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Επιπλέον, απομακρύνετε συσκευές όπως τηλεόραση, υπολογιστής, ηλεκτρονικά παιχνίδια από το υπνοδωμάτιο του παιδιού και θεσπίστε συγκεκριμένους κανόνες για τη χρήση τους
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr