Δείτε γιατί είναι απαραίτητα τα ανόργανο συστατικά των τροφών

Τα ανόργανα συστατικά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του σώματος.
Το σώμα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, χλωρίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και νατρίου. Αυτά τα ανόργανα συστατικά ονομάζονται μακρομέταλλα. Η λειτουργία των οστών, των μυών, της καρδιάς και του εγκεφάλου εξαρτάται από αυτά τα ανόργανα στοιχεία.
Το σώμα χρειάζεται μικρές ποσότητες χρωμίου, χαλκού, φθορίου, ιωδίου, σιδήρου, μαγγανίου, μολυβδαίνιου, σεληνίου και ψευδαργύρου. Αυτά τα ανόργανα συστατικά ονομάζονται ιχνοστοιχεία.

Εκτός από το χρώμιο, όλα τα ιχνοστοιχεία ενσωματώνονται σε ένζυμα ή σε ορμόνες που απαιτούνται σε διάφορες διαδικασίες του σώματος (μεταβολισμός). Το χρώμιο βοηθά το σώμα να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσιολογικά. Και τα μακρομέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι επιβλαβή εάν υπερκαταναλωθούν.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ


1. Βασικά συστατικά όλων των κυττάρων
2. Αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των σκληρών τμημάτων του σώματος (οστά, δόντια, νύχια)
3. Αποτελούν απαραίτητα συστατικά ενζύμων και ενζυμικών συστημάτων
4. Ρυθμίζουν τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών και των τριχοειδών αγγείων
5. Ρυθμίζουν τη διεγερσιμότητα του μυϊκού και νευρικού ιστού
6. Είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της οσμωτικής πίεσης και ισορροπίας
7. Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας οξέων-βάσεων
8. Αποτελούν βασικά συστατικά των εκκρίσεων των αδένων
9. Παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του νερού και τη ρύθμιση του όγκου του αίματος.

Τα ανόργανα συστατικά ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, γι’ αυτό είναι επικίνδυνο να λαμβάνουμε συμπληρώματα αυτών μεμονωμένα. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να πάρετε μερικές ταμπλέτες ψευδαργύρου τώρα και μετά από λίγο κάποιες ταμπλέτες μαγνησίου. Το πρόβλημα είναι ότι, π.χ. αν πάρετε πάρα πολύ ψευδάργυρο, αυτό θα οδηγήσει στην ελάττωση των επιπέδων χαλκού με επακόλουθο την ελάττωση των επιπέδων της βιταμίνης C. Ή αν πάρετε ψευδάργυρο και σίδηρο μαζί , τότε η απορρόφηση του ψευδαργύρου μπορεί να είναι περιορισμένη. Ασβέστιο και σίδηρος σε συνδυασμό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου. Υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ψευδαργύρου και υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών παρεμποδίζουν την απορρόφηση του μαγνησίου.

Είναι πολλά τα παραδείγματα αυτού του είδους της ανταγωνιστικής / ακυρωτικής επίδρασης επειδή τα ανόργανα συστατικά είναι μέταλλα και τα μέταλλα έχουν θετικά ή αρνητικά μαγνητικά φορτία – έχουν μια έλξη το ένα με το άλλο ή απωθούνται μεταξύ τους. Το θετικά φορτισμένο ασβέστιο συνδέεται με το αρνητικά φορτισμένα μαγνήσιο. Αν πάρετε πάρα πολλά χάπια μαγνησίου θα δημιουργήσετε μια ανεπάρκεια ασβεστίου, λόγω του ότι η σύνδεσή τους οδηγεί στην αποβολή του ασβεστίου χωρίς να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Με όλα αυτά τα ανταγωνιστικά ανόργανα συστατικά είναι ασφαλέστερο να βασιζόμαστε στην φύση για να κάνει τα μαθηματικά. Μια ποικιλία από πραγματικά τρόφιμα στη διατροφή μας βοηθά να αποφύγουμε αυτές τις συγκρούσεις, αφού τα ανόργανα συστατικά βρίσκονται σωστά εναρμονισμένα και κατανεμημένα μέσα στις τροφές (όπως τα υψηλής ποιότητας λαχανικά, δημητριακά και τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα).

Δρ. Λάμπρος Β. Μελίστας, επιστημονικός συνεργάτης neadiatrofis.gr