Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δείχνει πως η παράλειψη του πρωινού και η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυξημένου σωματικού βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά.
Επιπλέον, το ίδιο επιβαρυντική φαίνεται να είναι και η επίδραση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία του δείκτη μάζας σώματος κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 χρόνων ζωής και διερεύνησαν την επίδραση διαφόρων παραγόντων του τρόπου ζωής στην αύξηση του σωματικού βάρους. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από παιδιά 19.244 οικογενειών, τα οποία γεννήθηκαν κατά το διάστημα 2000-2002. Οι μετρήσεις βάρους και ύψους των παιδιών πραγματοποιήθηκαν στην ηλικία των 3, 5, 7 και 11 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων εντοπίστηκαν 4 διαφορετικά «μοτίβα» αύξησης του σωματικού βάρους. Το 83,3% των παιδιών είχαν σταθερά φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ενώ σε ποσοστό 13,1% και 2,5% παρατηρήθηκε μέτρια και απότομη αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, αντίστοιχα.
Η παράλειψη του πρωινού γεύματος, το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου ή η έλλειψη ύπνου και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης, φάνηκαν να συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης του δείκτη μάζας σώματος στα παιδιά.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι παραπάνω συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να τροποποιηθούν από νωρίς, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακόψει το ρυθμό αύξησης των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr