Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, δείχνει πως η συχνή κατανάλωση πλούσιων πηγών αντιοξειδωτικών συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη ορισμένων αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες C και Ε, το λυκοπένιο και τα φλαβονοειδή, με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, οι εν λόγω μελέτες εξέτασαν την επίδραση μεμονωμένων συστατικών και όχι της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας της δίαιτας.
Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 64.223 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 40-65 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν κατά το διάστημα 1993-2008. Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, μέσω του οποίου προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα της δίαιτας.
Συνολικά, όσο υψηλότερη ήταν η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, τόσο χαμηλότερος βρέθηκε να είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου. Ειδικότερα, οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιοξειδωτικών φάνηκαν να έχουν 27% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, συγκριτικά με εκείνες που λάμβαναν τη μικρότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Τα τρόφιμα και ροφήματα που βρέθηκαν να συμβάλλουν περισσότερο στην επίτευξη υψηλής αντιοξειδωτικής ικανότητας ήταν τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι και το κόκκινο κρασί, ενώ ο καφές αποκλείστηκε από τη στατιστική ανάλυση, καθώς τα αντιοξειδωτικά που περιέχει έχουν ήδη συσχετισθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης επεκτείνουν τις μέχρι τώρα γνώσεις αναφορικά με την επίδραση μεμονωμένων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όσον αφορά στους πιθανούς μηχανισμούς, οι ερευνητές υποθέτουν πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά ίσως επιδρούν στην ινσουλινοευαισθησία των κυττάρων, γεγονός που μένει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr