Άσκηση και άσθμα

Η άσκηση είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση αναπνευστικών συμπτωμάτων τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης είτε μερικά λεπτά μετά το τέλος της και είναι ίδια με τα γενικά συμπτώματα του άσθματος :

Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή – «λαχάνιασμα»)
Βήχας
Συριγμός («σφύριγμα» στην αναπνοή)
«Σφίξιμο» στο στήθος

Συχνά υπάρχει μόνο βήχας που παρουσιάζεται στην άσκηση ή αμέσως μετά και μπορεί να κάνει τον ασθενή (παιδί ή ενήλικα) να σταματήσει ή να περιορίσει την άσκηση του. Εάν εμφανίζεις παρόμοια συμπτώματα κατά την άσκηση ή αμέσως μετά πρέπει να συμβουλευθείς το γιατρό σου για το ενδεχόμενο να έχεις άσθμα. Η επικοινωνία με το γιατρό σου είναι απαραίτητη, γιατί αντίστοιχα συμπτώματα μπορεί να τα προκαλέσουν και άλλες παθήσεις (π.χ. καρδιολογικές). Πολλές φορές για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα είναι απαραίτητη η λήψη ενός ανακουφιστικού (βρογχοδιασταλτικού) φαρμάκου που ανοίγει άμεσα τους βρόγχους. Πολύ συχνά η άσκηση είναι ο μοναδικός εκλυτικός παράγοντας ασθματικών συμπτωμάτων και τότε μιλάμε για το άσθμα κατά την άσκηση ή ασκησιογενές άσθμα. Αυτό είναι πιο συχνό σε αθλητές υψηλών επιδόσεων.

Για την διάγνωση του άσθματος κατά την άσκηση χρησιμοποιούνται ειδικές δοκιμασίες άσκησης που περιγράφονται παρακάτω.

• Η παρουσία άσθματος δεν πρέπει να αποτελεί λόγο αποφυγής της άσκησης.

• Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, η εκτίμηση της βαρύτητας του άσθματος και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας από τον ειδικό γιατρό.

• Όταν πετύχουμε τον καλό έλεγχο του άσθματος μετά από σωστή θεραπεία είναι πιθανό να μην εμφανίζονται συμπτώματα ούτε κατά την άσκηση. Η θεραπεία αυτή μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνεται καθημερινά για μερικούς μήνες.

• Αν συνεχίσεις να εμφανίζεις συμπτώματα κατά την άσκηση παρά τη θεραπεία πρέπει να παίρνεις προληπτικά ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο 20-30 λεπτά πριν την έναρξη της άσκησης σε δόση που θα σου πει ο γιατρός σου. Προληπτικά πρέπει να λαμβάνει εισπνοή βρογχοδιασταλτικού και κάθε ασθενής με άσθμα που εμφανίζεται μόνο στην άσκηση. Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται πάντα συμβουλή γιατρού.

• Καλό είναι, ωστόσο, όταν εμφανίζεις κρίση άσθματος (παροξυσμό) ή λοίμωξη του αναπνευστικού να αποφεύγεις την άσκηση για λίγες μέρες.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr