Την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έδωσε στη δημοσιότητα την Τελική Γνωμοδότησή της
για την ασφάλεια της ασπαρτάμης, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώθηκε εκ νέου η ασφάλεια του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου γλυκαντικού, το οποίο καταναλώνεται εδώ και τρεις δεκαετίες.
(http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210.htm)
Η επαναξιολόγηση της ασπαρτάμης είναι μέρος του συστηματικού προγράμματος επαναξιολόγησης που ισχύει για όλα τα πρόσθετα που εγκρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τον Ιανουάριο του 2009. Η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν με προγραμματισμένες αξιολογήσεις και έχει αναγνωριστεί ως ασφαλής από οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά και από τον προκάτοχο της EFSA – την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα, SCF, τελευταία φορά το 2002.
Στην παρούσα αξιολόγηση, εκτιμήθηκαν και ελήφθησαν υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα και κατέληξαν στο ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλο τον πληθυσμό και δεν προκύπτει ανησυχία από τοξικολογικής άποψης στα σημερινά επίπεδα πρόσληψης. Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί της EFSA, η έκθεση των καταναλωτών στην ασπαρτάμη είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI), δηλαδή τη μέγιστη μέση ποσότητα ασπαρτάμης που μπορεί να καταναλώνει την ημέρα ένας άνθρωπος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.
Μοναδική εξαίρεση για το παραπάνω αποτελούν τα άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία, μία σπάνια γενετική ασθένεια κατά την οποία απαιτείται ο αυστηρός περιορισμός της φαινυλαλανίνης και η αποφυγή όλων των τροφίμων που την περιέχουν, όπως το κρέας, το ψάρι, το τυρί, κατά συνέπεια και της ασπαρτάμης.
Συμπερασματικά, τόσο οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς όσο και οι επιστημονικές αποδείξεις είναι σαφείς: Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής! Ας σταματήσουμε να την «πυροβολούμε» και ας απολαύσουμε τη γλυκιά της γεύση, πάντα με μέτρο και στο πλαίδιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr