Το αρνητικό ρεκόρ των παιδιών στην χώρα μας σχετικά με την παχυσαρκία είναι γνωστό και κατά καιρούς αναλύεται από τους ειδικούς.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, τρία χρόνια μετά την υλοποίησή του, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι μαθητές απομακρύνονται από τη μεσογειακή διατροφή.
Πρόκειται για πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών.
Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι το 25% των παιδιών δεν τρώει πρωινό, ενώ η διατροφή τους υποβαθμίζεται με το πέρασμα στην εφηβεία, όπως δείχνουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ έπειτα από τρία χρόνια υλοποίησής του.
Την περίοδο 2014-2015 το ποσοστό των μαθητών με ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνεται στο 25,4%, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 35%, σε σχέση με το 2012-2013, οπότε το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 43,4%, ενώ το 2013-2014 σε 36,4%.
Ένα μικρό ποσοστό των μαθητών στη χώρα μας εμφανίζει ικανοποιητική προσκόλληση στο διατροφικό πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, όπως αξιολογείται μέσω του KIDMED σκορ (εύρος: -4 έως 12). Για παράδειγμα, κατά το σχολικό έτος 2012-13, το 39,1% των παιδιών εμφάνισε ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες (KIDMED σκορ ≥ 8), το 51,7% μέτριες (KIDMED σκορ ≥ 4 και ≤ 7), και το 9,2% μη ικανοποιητικές (KIDMED σκορ ≤ 3). Τα κορίτσια φαίνεται να έχουν ελαφρώς καλύτερες διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τα αγόρια.
Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι το 20% καταναλώνει έτοιμο γρήγορο φαγητό (fast food) πάνω από 1 φορά την εβδομάδα και το 20% καταναλώνει σε καθημερινή βάση γλυκά. Επιπλέον το 50% καταναλώνει λιγότερα από 2 φρούτα την ημέρα, το 75% καταναλώνει λιγότερες από 2 μερίδες λαχανικών (ωμών ή μαγειρεμένων) την ημέρα, το 20% καταναλώνει λιγότερες από 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι και τυρί) την ημέρα, το 50% καταναλώνει ψάρι πιο σπάνια από 2-3 φορές την εβδομάδα και το 30% καταναλώνει όσπρια πιο σπάνια από 1 φορά την εβδομάδα.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr