Το Πάσχα πλησιάζει και δεν θα μπορούσε από το Πασχαλινό μας τραπέζι να λείπει το παραδοσιακό τσουρέκι. Αν αυτή είναι η περίοδος που ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής ή δίαιτας ήσαστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή!
Δεν χρειάζεται να αποφείγετε αυτό το πεντανόστιμο τσουρέκι με το ιδιαίτερο άρωμα που μοσχοβολά όλο το σπίτι!
Σας έχουμε μια συνταγή μοναδική με μόνο 150 θερμίδες (το παραδοσιακό τσουρέκι έχει συνήθως 450 με 500 θερμίδες)
Υλικά για 5 τσουρεκάκια
1 φλυτζάνι ζεστό γάλα
1 φακελάκι μαγιά (ξερή)
μισό φλυτζάνι μαργαρίνη λιωμένη
80 με 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3,5 φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλάκι της σούπας νερό
Επικάλυψη
1 αυγό για άλειμμα
1/3 του φλυτζανιού αμύγδαλο (φιλέ)
Λιώνουμε πρώτα την μαγιά στο ζεστό γάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαργαρίνη, την καστανή ζάχαρη, τα 2 αυγά, τα 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε ώστε να αποκτήσουν μια λεία υφή.
Μετά, προσθέτεουμε με αργές κινήσεις το αλεύρι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη.
Ρίχνουμε στον πάγκο λίγο αλεύρι, βάζουμε εκεί το ζυμάρι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε (μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική)
Αφού τελειώσουμε με το ζύμωμα τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα μπολ το οποίο έχουμε λαδώσει πριν και αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
Αφού περάσει μια ώρα, ξαναρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο και αρχίζουμε να δουλεύουμε πάλι το ζυμάρι και το μοιράζουμε σε 10 μπαλάκια.
Τώρα ήρθε η ώρα για πλέξιμο….πέρνουμε δυο δυο τα ζυμάρια και δημιουργούμε πλεξούδες (θα γίνουν 5 πλεξούδες), τα οποία θα αφήσουμε για άλλη μισή ώρα.
Τέλος, χτυπάμε το αυγό μαζί με το νερό, αλείφουμε τα τσουρεκάκια και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Πανεύκολο και πεντανόστιμο και με μόνο 150 θερμίδες!