Συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τα θαλάσσια σπορ στις παραλίες των διακοπών μας, χωρίς πρώτα να ελέγχουμε αν
πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και, δυστυχώς, συχνά γίνονται σοβαρά ατυχήματα. Μία νέα πλατφόρμα ενημέρωσης, το «Safe Water Sports» φιλοδοξεί να μας ενημερώνει έγκυρα για το πού μπορούμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας θαλάσσια δραστηριότητα με ασφάλεια για μας και για τα παιδιά μας.
Η ιδέα ήταν του κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη, πατέρα του 10χρονου Μιχάλη, που έχασε τη ζωή του το περασμένο καλοκαίρι κάνοντας θαλάσσια σπορ στην Μύκονο. Δημιούργησε, μαζί με μία ομάδα εθελοντών, ένα πρόγραμμα ασφάλειας στο νερό για παιδιά, νέους και ενήλικες, ώστε η χώρα μας να πάψει να κατέχει θλιβερή πανευρωπαϊκή «πρωτιά» στους πνιγμούς. Το «Safe Water Sports» είναι η πρώτη παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την ασφάλεια, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο υδάτινο στοιχείο και στον χώρο των θαλάσσιων σπορ στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας βασικό τουριστικό προϊόν είναι η θάλασσα και οι δραστηριότητες γύρω από αυτήν. Με περίπου 2.500 νησιά, η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα). Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών, με περισσότερες από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους λόγω πνιγμού 400 άτομα, από τα οποία τα 35 είναι παιδιά.
Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Καγκελάρη, αντιπρόεδρο του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Safe Water Sports», ετησίως καταγράφονται άλλες 100 απώλειες ζωών από θαλασσινά ατυχήματα (με σκάφη αναψυχής, τζετ σκι κ.τ.λ.), ενώ στην κλίμακα των δεικτών ασφάλειας στο νερό, από το 0 μέχρι το 10, η Ελλάδα έχει σκορ 1,5. Πρεσβευτής της πρωτοβουλίας «Safe Water Sports» είναι ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας Νίκος Κακλαμανάκης, ενώ συμμετέχουν το υπουργείο Αθλητισμού και το Λιμενικό Σώμα. Μάλιστα το Σωματείο σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα έχει καταρτίσει τον «12λογο ασφαλείας», ώστε να αποφεύγονται, κατά το δυνατό τα μοιραία λάθη.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr