Πρόσφατα δεδομένα από την πανελλαδική μελέτη GRECO (Greek Childhood Obesity study) δείχνουν ποιες είναι οι βασικές πηγές ενέργειας και οι διατροφικές πηγές κορεσμένων λιπαρών και ελεύθερων σακχάρων στη διατροφή των παιδιών.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3089 παιδιών, ηλικίας 10-12 ετών.
Αμυλούχα τρόφιμα, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά: Οι κύριες πηγές θερμίδων Από τα αμυλούχα τρόφιμα, το ελαιόλαδο, το τυρί και το λευκό γάλα ή γιαούρτι προσλαμβάνουν περίπου το 50% των ημερήσιων θερμίδων τους τα παιδιά σε αυτή την ηλικία. Ακολουθούν τα φρούτα, τα γλυκά, τα fast foods, τα επιδόρπια γιαουρτιού/γάλακτος, ο 100% φυσικός χυμός φρούτων και η σοκολάτα γάλακτος.
Οκτώ στα δέκα παιδιά καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τις συστάσεις
Το 82% των παιδιών υπερβαίνει το συνιστώμενο επίπεδο πρόσληψης κορεσμένου λίπους, που αποτελεί και το πιο «ένοχο» συστατικό για την επιβάρυνση της υγείας της καρδιάς μας (και πολλές φορές αναφέρεται μαζί με τα trans λιπαρά ως «κακά» λιπαρά). Τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά φαίνεται να λαμβάνουν τα παιδιά από το λευκό τυρί (φέτα), το γάλα, τα κίτρινα τυριά, το παγωτό και τα γλυκά.
Όσον αφορά στα σάκχαρα 11,2% των θερμίδων κατά μέσο όρο προέρχονται καθημερινά από τα ελεύθερα σάκχαρα, στα οποία περιλαμβάνονται όμως και το μέλι και οι φυσικοί χυμοί (ενώ το όριο που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το 10%). Η ποσότητα αυτή είναι περίπου 5% μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη πρόσληψη στις ΗΠΑ για την ίδια ηλικιακή ομάδα (16-17%), καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας στην Ελλάδα έχουν χαμηλή κατανάλωση σακαχρούχων ροφημάτων, όπως χυμών και αναψυκτικών με ζάχαρη (2,6% των συνολικών θερμίδων).
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr