Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι αυξάνοντας τα φρούτα, τα λαχανικά και, γενικότερα τρώγοντας πιο σωστά, το έντερο θα λειτουργεί και καλύτερα.
Ωστόσο, πολλές φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η δίαιτα δηλαδή μπορεί να συνδυαστεί με δυσκοιλιότητα.
Το γεγονός αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω του ότι ξεκινώντας ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο τρώμε λιγότερο. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, η μείωση της ποσότητας του φαγητού και κυρίως του λιπαρού φαγητού, μπορεί αρχικά να «σοκάρει» το έντερό μας, με πιθανή δυσκοιλιότητα, ιδιαιτέρως τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες της δίαιτας.
Παράλληλα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί και ως μια ψυχολογική αντίδραση του οργανισμού στη νέα κατάσταση. Το γεγονός δηλαδή ότι ένας άνθρωπος ξεκινώντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μπαίνει σε μια διαδικασία ελέγχου, αλλάζει την καθημερινότητά του, μπορεί να έχει ως πρώτο επακόλουθο μια κακή εντερική λειτουργία.
Ιδιαιτέρως δε τους καλοκαιρινούς μήνες, που ιδρώνουμε αρκετά και ο οργανισμός μας χάνει πολλά υγρά, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και το γαστρεντερικό σύστημα, με συχνό επακόλουθο την κακή εντερική λειτουργία δυσκοιλιότητα.
Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί σωστά και χωρίς πανικό και τεχνητές λύσεις. Μια κακή εντερική λειτουργία εμποδίζει την εν γένει λειτουργία του οργανισμού μας, «μπλοκάρει» τους μηχανισμός φυσικής αποτοξίνωσης και απομάκρυνσης των παραπροϊόντων του μεταβολισμού μας, αλλοιώνει ακόμη και την ποιότητα της εντερικής μας χλωρίδας. Αποτέλεσμα είναι φουσκώματα, κακή πολλές φορές διάθεση και στασιμότητα στη ζυγαριά.
Τι κάνουμε όμως τότε;
Καταρχήν δεν αλλάζουμε βίαια εκ νέου τις συνήθειές μας. Συνεχίζουμε τη διατροφή μας, πίνοντας αρκετά υγρά και αυξάνοντας λίγο τη φυσική μας δραστηριότητα. Πιο αναλυτικά χρειάζεται :
1. Αυξημένη και συνεχή κατανάλωση υγρών ιδιαιτέρως το καλοκαίρι, μέσα από πόσιμο νερό, φρούτα, λαχανικά και χυμούς τους.
2. Αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή μας, μέσω :
• Προτίμησης σε πολύσπορο ψωμί
• Ενίσχυσης των όσπριων τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή όλης της οικογένειας.
•Ποικιλίας από φρούτα και λαχανικά, είτε στα κύρια γεύματά είτε ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.
• Προετοιμασίας έτοιμων χυμών στο μπλέντερ, ιδανικά μαζί με τη φλούδα, αντί για στυμμένους
• Χρήσης στο μαγείρεμα αλεύρι ολικής άλεσης αντί για λευκό ή μισό μισό, π.χ. σε ένα κέικ
•Επιλογής στο πρωινό δημητριακών ολικής αλέσεως μαζί με το γάλα
• Αντικατάστασης του άσπρου με καστανό και αναποφλοίωτο ρύζι
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr