Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ευπαθή τρόφιμα. Η έκθεσή τους στο φως τον αέρα και γενικότερα στο περιβάλλον μετά το κόψιμό τους και ιδιαίτερα μετά την αφαίρεση της φλούδας τους, προκαλεί γρήγορη αλλοίωση της θρεπτικής τους αξίας, της όψης, της γεύσης και τελικά το σάπισμά τους μετά από κάποιες ημέρες.
Μια νέα τεχνολογία, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, υπόσχεται ένα φυσικό τρόπο για να διατηρήσουμε φρέσκα και θρεπτικά τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και μετά το κόψιμο ή το ξεφλούδισμά τους.
Πρόκειται για το τύλιγμά τους με φυσικές μεμβράνες, που έχουν ως πρώτη ύλη άμυλο, γλουτένη, κερί μέλισσας, ορό γάλακτος κ.α.. Η τεχνολογία της φυσικής προστασίας των τροφίμων με εδώδιμες μεμβράνες γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση στις Η.Π.Α. Φυσικά όπως οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία, αλλά για τη βελτίωση παλαιοτέρων τεχνικών.
Εδώδιμες μεμβράνες χρησιμοποιήθηκαν ήδη από το 1100, όταν οι έμποροι εσπεριδοειδών σε περιοχές της νότιας Κίνας, χρησιμοποιούσαν φυσικό κερί για να διατηρήσουν τα πορτοκάλια που αποστέλλονται με τροχόσπιτα στο τραπέζι του αυτοκράτορα στο Βορρά.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr