Κάθε άνθρωπος από τη γέννηση του κρύβει μέσα του, στο έντερό του, έναν άλλο του εαυτό. Μια κινητήρια δύναμη που σύμφωνα με τους ειδικούς ρυθμίζει πάρα πολλά πράγματα.
Από τη συχνότητα των κενώσεων, το πόσο αέρα έχουμε στο στομάχι και το έντερό μας, το πόσο υγιές είναι το πεπτικό μας γενικότερα, μέχρι ακόμα και το πόσο συχνά αρρωσταίνουμε ή ακόμα και μηνύματα που σχετίζονται με την εγκεφαλική μας λειτουργία.
Αυτή η δύναμη ή καλύτερα η ισορροπία δυνάμεων είναι η εντερική μας χλωρίδα. Μια χλωρίδα που περιλαμβάνει μια σειρά από βακτήρια, καλά και κακά, φιλικά και εχθρικά, που ανάλογα με το ποια επικρατούν ρυθμίζει την πεπτική μας λειτουργία.
Η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, επηρεάζεται σημαντικά από ποικίλους παράγοντες όπως η ηλικία, το άγχος και το στρες, η λήψη φαρμάκων και ίσως τον σημαντικότερο από όλους την καθημερινή μας διατροφή.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τον οργανισμό για να ανταπεξέλθει, θα πρέπει καθημερινά να δίνουμε στην εντερική μας χλωρίδα τα απαραίτητα στοιχεία, για να εξασφαλίσουμε τελικά την ισορροπία στο πεπτικό μας σύστημα.
Και αυτά είναι τα λεγόμενα προβιοτικά. Ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας. Τα βρίσκουμε μέσα σε συγκεκριμένα προϊόντα, τα προβιοτικά τρόφιμα.
Κυριότερα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρεφικής και παιδικής ηλικίας, τα προβιοτικά γιαούρτια και άλλα προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο, όπως ρευστά όξινα γάλατα με ή χωρίς φρούτα και, πρόσφατα, τυριά και παγωτά.
Τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα έχουν βακτήρια που ανήκουν σε διαφορετικά γένη (τα συνηθέστερα από τα οποία είναι Bifidobacterium και Lactobacillus).
Αν λοιπόν θέλετε να έχετε μια επιπλέον ασπίδα προστασίας μέσω του εντέρου σας, ενισχύστε την εντερική σας χλωρίδα μέσω της διατροφής σας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας τονίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση κλινικά αποδεδειγμένων προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr