Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια ξεχωριστή θαλασσινή γεύση, η οποία έρχεται από τις βόρειες χώρες του πλανήτη με τη Β. Αμερική, τη Νορβηγία, τη Γροιλανδία και την Ισλανδία να αποτελούν τις κύριες χώρες παραγωγής του, αλλά και τους κύριους προμηθευτές της παγκόσμιας αγοράς.
Απαντάται πολύ συχνά στο ελληνικό τραπέζι, καθώς συνάδει γευστικά με τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Διακρίνεται για τη μοναδική διατροφική αξία του, χάρη στην οποία μπορεί να παρέχει ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτικά οφέλη μεταξύ των οποίων η καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος, η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, η προστασία έναντι της εμφάνισης αιφνίδιων καρδιαγγειακών επεισοδίων και αρρυθμίας και η προστασία έναντι των θρομβώσεων. Η προστασία της καρδιάς και των αγγείων φαίνεται να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε καρδιοπροστατευτικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12 και η νιασίνη.
Παράλληλα, η κατανάλωση μπακαλιάρου φαίνεται να παρέχει προστατευτικά οφέλη στην εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του παχέος εντέρου και των νεφρών, αλλά και στην εμφάνιση λευχαιμίας και λεμφωμάτων.
Τέλος, φαίνεται ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα συντελεί στην προστασία έναντι της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα προάγει τη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας, η οποία μπορεί να υπόκειται σε έκπτωση με την πρόοδο της ηλικίας.
Επειδή ο μπακαλιάρος αποτελεί προϊόν εισαγωγής διατηρείται συνήθως στο αλάτι. Για αυτό θα πρέπει να προηγείται η παραμονή του στο νερό αρκετές ώρες πριν την κατανάλωσή του, ώστε να εξασφαλιστεί η σημαντική μείωση της περιεκτικότητάς του σε νάτριο. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη μαγειρική παρασκευή που επιλέγεται για την προετοιμασία του, με την παρασκευή του στη σχάρα, στο φούρνο και στην κατσαρόλα να αποτελούν καλύτερες επιλογές από το τηγάνισμά του.
Ας εκμεταλλευτούμε τη μοναδική διατροφική αξία του μπακαλιάρου, αλλά και τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr