Η σχέση του καφέ με την υγεία μας αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα αντικείμενο έντονης επιστημονικής διερεύνησης.
Το γεγονός αυτό είναι λογικό, καθώς ο καφές είναι ένα ρόφημα με μεγάλη διείσδυση στον ευρύ πληθυσμό. Ιδιαιτέρως για είδη καφέ όπως ο στιγμιαίος, που τυγχάνει μεγάλης αποδοχής και κατανάλωσης στη χώρα μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς επηρεάζει τους διάφορους τομείς της υγείας μας. Ένας εξ αυτών είναι το σάκχαρό μας.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, αυτό που ο καταναλωτής γνωρίζει ως «υψηλό σάκχαρο», αποτελεί ένα πρόβλημα με πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης. Για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα εστιάζει την προσοχή της στην αναζήτηση φυσικών τρόπων, όπως η διατροφή και τα τρόφιμα και ροφήματα που καθημερινά καταναλώνουμε, ώστε να προλάβουμε την εμφάνισή του. Προς την κατεύθυνση λοιπόν αυτή τα τελευταία χρόνια σημαντικά ερευνητικά στοιχεία έρχονται να πιστοποιήσουν μια προστατευτική δράση του καφέ έναντι του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Στα τέλη του 2009 ομάδα ειδικών επιστημόνων δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Intestinal Medicine μια μεγάλη μεταανάλυση των ερευνών που είχαν γίνει πάνω στη σχέση του καφέ (κανονικού και ντεκαφεινέ) με το διαβήτη τύπου ΙΙ. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς έδειξαν μια προστατευτική δράση της κατανάλωσης καφέ έναντι του διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνουμε ο κίνδυνος για υψηλό σάκχαρο μειώνεται κατά 5 – 10 %. Το να πίνει κανείς 3 – 4 καφέδες την ημέρα σχετίστηκε με 25 % μικρότερο κίνδυνο για να εμφανίσει διαβήτη τύπου ΙΙ. Από τότε ακόμη οχτώ επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα ίδια αποτελέσματα, ενώ δύο ακόμη πιο πρόσφατες μετααναλύσεις έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μας βοηθήσει στο να προλάβουμε την εμφάνιση αυτού του σημαντικού προβλήματος υγείας.
Στην υγειά σας … λοιπόν, με όλη τη σημασία της λέξης, όπως και οι ειδικοί μας λένε.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr