Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η δίαιτα ατόμων που ζουν μαζί με το σύντροφό τους παρουσιάζει μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις συστάσεις σε σχέση με ενήλικες που είναι ανύπαντροι, διαζευγμένοι, χήροι ή ζουν μόνοι τους.
Ο Friel και οι συνεργάτες του, βρήκαν ότι οι μεγαλύτερες καταναλώσεις φρούτων και λαχανικών απαντώνται μεταξύ των παντρεμένων ατόμων, ενώ η Mishra και οι συνεργάτες της υποστήριξαν ότι η χαμηλότερη κατανάλωση μιας ποικιλίας λαχανικών απαντιόταν μεταξύ ανύπαντρων γυναικών και οδηγούσε σε μικρότερες προσλήψεις καλίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και β-καροτενοειδών.
Από την άλλη μεριά, κάποιοι ερευνητές δηλώνουν ότι η ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της συζυγικής κατάστασης και της διατροφής απαντάται κυρίως μεταξύ των ανύπαντρων και παντρεμένων ανδρών, και όχι μεταξύ των γυναικών. Ουσιαστικά, οι άνδρες παρουσιάζονται από του ερευνητές ως το πιο «αδύναμο» φύλο όσο αφορά στις διατροφικές επιλογές τους απουσίας συντρόφου, με αυτές να επηρεάζονται σημαντικά από την παρουσία της γυναικείας φιγούρας και φροντίδας.
Γενικότερα, η ύπαρξη συντρόφου οδηγεί στην υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών επιλογών και στα δύο φύλα. Που όμως οφείλεται η παρούσα παρατήρηση;
Η οικογενειακή υποστήριξη φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παραπάνω σχέσης. Μάλιστα, έχει βρεθεί θετική συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικής υποστήριξης από την οικογένεια και της υιοθέτησης θετικών διαιτητικών επιλογών. Η κοινωνική υποστήριξη για ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, τόσο από το σύντροφο όσο και από άλλα μέλη της οικογένειας, φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη διατροφική επιλογή, και μάλιστα έχει προταθεί ότι η κοινωνική υποστήριξη διαφοροποιείται μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών επιπέδων, με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα να σημειώνουν τη μικρότερη.
Η υποστήριξη του συντρόφου και της οικογένειας παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή συναισθηματικής και πληροφοριακής υποστήριξης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγεί στην προσκόλληση σε ένα υγιεινότερο τρόπο διατροφής.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr